Els ornitòlegs calculen que milions d’ocells sobrevolen Catalunya tot l’any en el període de les migracions. La biòloga i comunicadora científica del CREAF, Anna Ramon, ha explicat a la secció de natura del betevé directe els motius que porten les aus a migrar cap a Àfrica i de quina manera es mesura el pas dels ocells pel territori.

Ramon explica que “el canvi de temperatura afecta els ocells que viuen a Catalunya, ja que troben menys insectes per menjar i la falta de llum condiciona els seus horaris, per això busquen un clima més benigne cap al sud”.

El projecte Migracions està coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia des de fa més de 30 anys. Desenes d’ornitòlegs hi treballen de manera voluntària durant la tardor per estudiar les poblacions d’aus migratòries. Els ornitòlegs atrapen els ocells “i els posen una anella a la pota per identificar-les“. D’aquesta manera, explica Anna Ramon, si aquests ocells tornen a ser atrapats més endavant “es pot saber l’estat en què es troben i el recorregut migratori que han fet“.

Més inversió en els centres de recerca

A dia d’avui, els ornitòlegs ja han identificat un nombre important d’ocells migradors que han sobrevolat el territori català. Les espècies més quantificades són els rossinyols bords, els mosquiters comuns i les boscarles de canyar, “dels quals ja s’han comptabilitzat més de 1.400 exemplars”, afegeix la biòloga.

Anna Ramon enumera les recomanacions que fan els experts als governs per tal de conservar aquestes poblacions d’ocells: “Més inversió en els centres de recerca, seguiment dels projectes i els estudis de les aus i augmentar la protecció de zones molt concretes com el delta del Llobregat“, que són espais naturals on les aus fan aturades temporals durant la migració.