L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ho té clar: el mar és un recurs que pot millorar el nostre benestar tant físic com psicològic. El metge de família Jordi Mestres n’ha parlat en la seva primera secció sobre salut al ‘betevé directe’. Per Mestres, aquests beneficis estan molt lligats a la biofília, és a dir, la connexió innata entre la natura i els éssers humans.

La natura, explica, ens ajuda a estimular els sentits, a relaxar-nos i a fomentar en termes generals el nostre benestar. Mestres destaca que a més de reduir l’estrès, el contacte amb un entorn natural afavoreix en la millora de l’estat d’ànim, a més de contribuir en la millora de la salut cardiovascular i immune en termes generals.

Un recurs dels hospitals

Tots els avantatges d’aquest contacte amb el mar i la natura ja fa temps que l’han aprofitat alguns hospitals. A l’Hospital del Mar, per exemple, després de la pandèmia van posar en pràctica una sèrie de sortides a l’exterior de pacients ingressats a la UCI. Era un programa d’humanització de les cures que va tenir molts bons resultats. Altres centres, fins i tot, han utilitzat els colors blau i verd, associats a la natura, per ambientar les seves diferents estances.

Avantatges del mar

Jordi Mestres ha destacat els avantatges que té fer activitat física al mar en comparació amb una piscina. Com que la densitat de l’aigua salada és més alta, l’esforç és més elevat i obtenim resultats més ràpidament. També, com el nostre cos flota més, evitem posar en risc les nostres articulacions. Mestres apunta que no cal dedicar-hi gaires hores per veure’n els beneficis.

Fora de l’aigua, el metge recomana caminades per la sorra per millorar la força, la resistència i l’equilibri. Si pot ser, però, millor per sorra tova, ja que això comporta major esforç que fer-ho sobre superfície dura. Evidentment, diu, adaptat a la situació de partida de cadascun. 

I ja que estem fora de l’aigua, parlem d’un altre dels beneficis. Mestres explica que passar temps a l’exterior, amb exposició solar controlada, ens permet absorbir vitamina D a través de la pell, essencial per a la salut dels nostres ossos i també pel sistema immunitari. Ara bé, cal tenir en compte les mesures bàsiques de protecció solar per evitar problemes relacionats.

Per acabar, Jordi Mestres destaca el simple contacte amb el mar i la platja, és a dir, amb la natura. Per molt que les platges de Barcelona siguin urbanes, Mestres destaca que només mirar l’horitzó i sentir el so de les onades ens ajuda a reduir l’estrès. Assegura que estar a prop del mar pot incrementar la producció d’endorfines i serotonina, que són útils per a la sensació de benestar.