La nit del 26 al 27 d’octubre, els europeus tornarem a endarrerir el rellotge una hora per adaptar-nos a l’horari d’hivern, cosa que farà que es faci fosc més aviat. Tot i que aquest canvi d’hora no és gaire popular, cada vegada hi ha més proves científiques que l’horari d’hivern s’ajusta millor als ritmes naturals del cos humà, fet que el fa més saludable i també més beneficiós per a l’economia. Per això, moltes veus fa temps que demanen eliminar el canvi d’hora. Aquesta setmana se celebra la Time Use Week i un dels objectius de la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps és posar fi a aquest canvi estacional l’any 2026.

Una vida més saludable i ciutats més eficients

Per fomentar una vida més saludable i ciutats més eficients, més de 200 organitzacions i administracions públiques d’arreu del món s’han adherit a la Declaració de Barcelona, que reclama l’abolició del canvi d’hora estacional a Europa el 2026, respectant al màxim els fusos horaris naturals. Entre les organitzacions signants hi ha l’Associació Mèdica Europea (EMA), Tempo Territorial, l’Associació Internacional per a la Recerca de l’Ús del Temps (IATUR), la Societat Europea de Ritmes Biològics (EBRS) i l’Aliança Internacional per al Temps Natural (IANT). També s’hi han sumat governs regionals i locals com els de Barcelona, Rennes, Estrasburg, Lilla, Milà, Bozen i Bèrgam. Amb aquest objectiu, el 28 de novembre, una delegació de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps i la Time Use Initiative viatjarà a Estrasburg per reunir-se amb eurodiputats i pressionar perquè la Unió Europea elimini el canvi d’hora el 2026.

“Amb l’horari d’hivern estaríem més bé”

“Per molt que no sigui popular, l’horari d’hivern seria el que ens tocaria i estaríem més bé“, ha explicat Elena Tarifa, responsable de comunicació de l’organització Time Use Initiative, al betevé directe. “Hi ha moltes raons per no canviar l’hora dos cops l’any: cada vegada que la canviem, ens trastoca com a persones, als nens, a la gent gran i també als treballadors. Hi ha evidències científiques que demostren que el canvi d’hora no és bo per a la salut, ni per a l’eficiència energètica ni per al medi ambient“. Segons Tarifa “si mantinguéssim el nostre fus horari natural, que per la nostra situació geogràfica hauria de ser el de Greenwich, és a dir, una hora abans del que estem, no notaríem tant els canvis. Aquesta seria l’única manera de mantenir-se amb el temps natural i no canviar l’hora”.