La UPC inaugura al Campus Diagonal-Besòs un laboratori d’hidrogen verd, una infraestructura científica capdavantera a Europa.

L’hidrogen és l’element químic més abundant de l’univers i, ara, pot ser clau per a la descarbonització del planeta. Per obtenir-lo, però, cal electricitat i només la d’origen renovable garanteix que s’hi pugui penjar l’etiqueta d’hidrogen verd. La UPC busca amb el nou laboratori investigar solucions per a alguns dels principals reptes que planteja, com l’emmagatzematge i l’ús d’aquest element.

“Per fer hidrogen verd el més important és que es faci amb energies renovables” ha explicat al ‘bàsics’ Jordi Llorca, vicerector de la UPC, que ha valorat la importància d’aquesta nova infraestructura científica.

Per fer-ho disposen d’un laboratori de 340 m² on es desenvoluparan noves tecnologies basades en l’hidrogen i que vol ser un aparador per al sector empresarial i el món acadèmic.

Com funcionarà el nou laboratori?

S’han instal·lat plaques solars a la coberta de l’edifici C del campus, que alimentaran uns electrolitzadors, uns aparells capaços de separar de l’aigua l’oxigen i l’hidrogen, que es podrà emmagatzemar en uns dipòsits connectats directament al pis de sota.

A més, el laboratori disposarà d’una cambra climàtica, un espai de metall capaç de crear diferents condicions de temperatura i humitat per posar a prova motors d’hidrogen de gran volum.