La presidenta del Fòrum Català de l’Atenció Primària, Meritxell Sánchez-Amat, ha reivindicat que als centres d’atenció primària sí que es fan visites presencials, al contrari del que pensen molts ciutadans. En una entrevista al ‘bàsics‘, ha explicat que s’està recuperant l’activitat d’abans de la pandèmia i que “la presencialitat ja és la norma”: “La percepció que no visitem ha calat tan profundament que la gent no ho intenta i dona per fet que no visitem quan sí que s’està fent“.

Tot i això, considera que “hi ha dèficit de professionals en llocs concrets i s’han de fer intervencions”. Reivindica, de fet, que a banda de reforçar la cita telemàtica a través del web, com ja s’ha fet, també cal millorar l’atenció telefònica que ofereixen els CAP.

Diagnòstics endarrerits

Tot i la recuperació progressiva de la normalitat, Sánchez-Amat ha explicat que sí que hi ha molts diagnòstics que s’han endarrerit per diferents motius: moltes persones han preferit no anar al metge si no era urgent a causa de la pandèmia, han tingut dificultats per accedir-hi o precisament com que tenien la idea que no els atendrien ja ni ho han intentat. Però ara la situació ja està canviant: “Estem treballant perquè tothom que ho necessiti sigui atès i diagnosticat”.

Tot i això, explica que sovint es troben amb llistes d’espera llargues per fer proves complementàries i que pateixen la sobrecàrrega que ve dels hospitals. Tot plegat provoca que molts diagnòstics es faran amb retard, quan la malaltia estigui més avançada o, en casos de malalties cròniques, descontrolada. Considera que cal “reclamar una bona atenció primària i que es posin els recursos que calen”.