La secció ‘Aidalista’, del bàsics, l’espai en què cada dimecres l’API particular del programa, Aida Fita, s’endinsa en el món de l’habitatge a Barcelona i ens explica les vicissituds de buscar pis a la ciutat. En aquesta ocasió, es pregunta: què passa quan arriba el moment de deixar un pis de lloguer i t’han de tornar la fiança? Navegant per xarxes socials, Fita s’ha trobat amb alguns casos en què els propietaris han buscat excuses per no tornar-les i fins i tot demanar més diners per pagar algunes despeses que consideraven que eren responsabilitat de l’inquilí.

Què és la fiança?

Fita s’ha trobat un cas concret a Madrid: per entrar a un pis de lloguer demanen un mes de fiança, un mes corrent, quatre mesos de dipòsit, això pot arribar a presentar 6.000 euros. A més, presentar la nòmina, el contracte i la vida laboral i la declaració de la renda.

@keycxstillo

6 pagos de 1000€ 😂 osea 6 mil € pqra entrar en un piso asi va madrid 😂😂😂 #viral #fyp #contenido #madrid #alquiler #noticias

♬ sonido original – Kimberly castillo 🤍🧸
Tot i la despesa inicial, Fita recorda que no tots aquests diners estan “perduts”, perquè entre els quals hi ha la fiança. Aquesta és la quantitat de diners, normalment és una mensualitat, que s’entrega al propietari per possibles danys durant l’estada al pis i que serà retornada quan marxis. Però què passa? Moltes vegades, quan arriba aquest moment, el propietari al·lega que el pis no està en les mateixes condicions amb les quals el van llogar i no volen tornar la fiança.

És el cas de la Neus, que denunciava a X que la propietat no li va donar explicacions per no tornar-li una fiança de 1.800 euros.

La Neus no està sola, al Jean no li van voler tornar els 1.400 euros de fiança quan explica que l’únic desperfecte que tenia el pis era al parquet i per un cost de menys de 200 euros.

No et tonen la fiança i et demanen que paguis més

En aquests casos, el propietari no vol tornar els diners de la fiança, però també hi ha casos on, a més, de no tornar-la demanen que paguis més.

Aquest és el cas del Roger de Gràcia, no només no li tornaven la fiança, sinó que li feien pagar 1.750 euros. Finalment, després de reclamar, la immobiliària li va rebaixar l’import a 540 euros.

La història del Roger de Gràcia no acaba aquí. Després d’insistir força i d’haver d’afegir intermediaris, li han tornat 800 euros de fiança.

Reclamar la fiança sense anar a judici

En aquest cas, l’inquilí va aconseguir no desistir, però és bastant recurrent que el problema amb el retorn de fiances… i què passa en aquests casos? A vegades pot ser molt frustrant, perquè no coneixem prou les lleis. A la pàgina web del Sindicat de Llogateres podem trobar el model de demanda per reclamar la fiança, en què expliquen amb tot detall com fer-ho perquè tornin els diners sense haver d’anar a judici