El dia de la Mercè és una jornada especial per a tot Barcelona, però ho és encara més per a un racó concret de la ciutat: la plaça que porta el nom de la patrona. Com cada 24 de setembre, la missa a la basílica i el seguici d’autoritats revolucionaran per unes hores aquest espai al sud del Gòtic. Però, més enllà dels focus d’aquest dia, com és la vida en una plaça que, segons alguns veïns, és una gran desconeguda per als barcelonins?

La història

A la Mare de Déu de la Mercè, fa més de tres segles que se la considera patrona de Barcelona, després de desbancar Santa Eulàlia. Però fa molts menys, només 38 anys, que es va obrir una plaça amb el nom de Mercè. Va ser el 1981, quan es va enderrocar tota una illa d’edificis per crear l’espai. Els edificis que ocupen ara la Capitania General, el rectorat de la Pompeu Fabra i el Registre Civil van guanyar perspectiva, però sobretot ho va fer la gran protagonista de la plaça: la basílica de la Mercè.

El rector actual és Fermín Delgado, que és al càrrec des del desembre passat i, per tant, viurà la seva primera Mercè. “Imagino molta afluència de feligresos i de la ciutadania”, explica. I alhora reconeix que la resta de l’any els assistents a les misses diàries no són tants com li agradaria.

El veïnatge de la basílica amb el Registre Civil produeix una de les imatges curioses a la plaça. “Hi ha persones que es casen pel civil i després venen a fer-se les fotos davant de la façana”, assegura el pare Fermín. “Que se n’emportin un bon record”, es resigna.

Una patrona desapercebuda

La de la Mercè és una plaça amb pocs veïns. La majoria d’edificis, grans finques del segle XIX, estan ocupats per institucions. Per trobar veïns vinculats a l’espai, cal buscar-los als carrers adjacents. Fernando Alonso, que viu al carrer de Simó Oller, atribueix a aquesta manca de veïnat que la plaça sigui poc coneguda. “Preguntes a qualsevol i no la saben col·locar en el mapa de la ciutat”, assegura, “i és insòlit perquè al final és la patrona!”. L’encariment dels lloguers, la presència de captadors de clubs cannàbics o la manca d’espais verds són altres problemes que enumeren els que conviuen amb la Mercè més d’un dia a l’any.