800 metres és la distància que va recórrer la furgoneta que conduïa Younes Abouyaaqoub a la Rambla en l’atemptat del 17 d’agost del 2017. I ‘800 metros’ també és el nom de la sèrie documental que Netflix ha estrenat aquest cap de setmana i que reconstrueix l’atac a Barcelona i Cambrils amb testimonis que van viure els fets de primera mà i també amb la cúpula policial dels Mossos d’Esquadra, que expliquen com van portar la investigació. El periodista d’investigació Jesús García, que ha participat en l’elaboració de la sèrie de no-ficció, explica que la voluntat ha estat explicar el perquè dels atemptats, perquè en un primer moment “se’n va fer una digestió massa fàcil i ràpida”. En aquest sentit, considera que encara hi ha ferides obertes i incògnites per resoldre: “No sabem quin era la vinculació directa de l’imam de Ripoll amb Estat Islàmic”, ha apuntat.

El documental, de tres capítols, està dirigit per Elías León Siminiani i Nacho Carretero, amb la producció de Ramón Campos i la investigació, també, de la periodista Anna Teixidó. Un dels focus és Ripoll, d’on eren l’imam i els nois que van participar en l’atemptat. García ha explicat en una entrevista al programa ‘bàsics’ que van trobar la ciutat encara commocionada pels fets: “Els vídeos colpidors a la casa d’Alcanar de la fabricació d’explosius van fer que a Ripoll comencessin a veure això d’una altra manera”, explica el periodista en relació amb les treballadores socials que els havien tractat de tu a tu.

L’imam es va establir a Ripoll amb la voluntat de radicalitzar els nois?

Per García, un dels dubtes que no s’han pogut resoldre és si Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll, tenia coneixement de la radicalització incipient dels nois, que eren consumidors de la propaganda d’Estat Islàmic, abans d’establir-se a la població: “L’imam ho sabia i va anar a captar-los?”, s’ha preguntat. Entre els testimonis del documental hi ha amics dels nois, que podien haver-se deixat portat per l’imam. Pel també periodista del diari ‘El País’, la sèrie documental pot servir de “catarsi o per ajudar a curar la ferida i parlar-ne obertament”. Hi ha, però, testimonis, que no hi han volgut col·laborar, com el mosso d’esquadra que va abatre quatre dels cinc atacants de Cambrils.

‘800 metros’, dedicat a les víctimes

García ha explicat que el documental està dedicat a les víctimes de l’atemptat del 17-A, perquè tornen a ser les grans oblidades: “Va passar amb l’atemptat d’ETA a l’Hipercor, va passar amb l’11-M a Madrid i aquí ha tornat a passar que les víctimes s’han hagut de barallar amb la burocràcia“. Tot i això, apunta que s’ha fet un pas endavant amb el reconeixement en el judici a l’Audiència Nacional de més de 200 víctimes de l’atac, i no només als morts i ferits directes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a