El grup de veterinaris de fauna salvatge Vets&Wildfie treballa en un medicament anticonceptiu que podria ajudar a controlar la fertilitat dels porcs senglars. Es tracta d’una vacuna binaural en format pastilla contraceptiva esterilitzant que evitarien de manera temporal que l’animal entri en reproducció. Pot ser una de les solucions per reduir la superpoblació d’aquests animals, sobretot en les zones urbanes i periurbanes com Collserola.

Tot i que la investigació es troba en fase inicial —s’ha fet un primer assaig als Estats Units—, en una entrevista al ‘bàsics’ de betevé, Francesc Closa, veterinari i director de Vets&Wildflife ha explicat que la vacuna funcionarà sense haver de capturar els senglars, sinó amb la col·locació de menjadores per tal que sigui l’animal qui s’apropi a ingerir-la. L’aliment, amb forma de croqueta, contindrà el medicament al nucli.

Els estudis demostren, ha explicat Closa, que la millor manera de gestionar la població de senglars és intervenint en la fase de reproducció, més que capturar els animals ja d’adults per esterilitzar-los. Aquesta nova vacuna, concreta el veterinari, ataca amb anticossos l’hormona de la hipòfisi, que dona l’ordre de la reproducció.

El hàndicap del sistema de menjadores és que qualsevol mamífer que ingereixi l’aliment pot quedar afectat per l’esterilització, per exemple ratolins de bosc. Perquè no passi, el disseny de les menjadores ha estat pensat perquè siguin només els senglars qui hi poden accedir. “És de molt pes i només la poden obrir els senglars excavant amb el seu morro”.

“Els tancats elèctrics no acostumen a funcionar”

L’objectiu del medicament que controla la fertilitat té l’objectiu de treure els animals que són problemàtics del centre de les ciutats, segons l’investigador. L’experiència en el terreny els ha demostrat que “els tancats elèctrics no acostumen a funcionar massa, perquè l’animal acaba de trobar la manera d’esquivar-los saltant per sobre”.

De fet, l’empresa veterinària ja va començar l’any 2017 una investigació, liderada per la UAB, que ha constatat que injectar vacunes anticonceptives als senglars és una eina que funciona per reduir-ne la població, especialment si s’utilitza en exemplars de femelles joves. Aquest 2022 l’estudi ha entrat en una fase nova, que busca acreditar que el sistema de les menjadores és més efectiu.

Des d’aleshores, s’han vacunat 190 senglars dels parcs naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i els investigadors han detectat que la vacuna funciona “el 100 %” en les femelles en època de pubertat, mentre que les adultes necessiten altres dosis al cap d’un any. En el cas dels mascles, l’eficàcia és menys evident.

S’escurça el cicle de reproducció

Closa també apunta que les estadístiques de l’estudi constaten que cada any incrementa la població de senglars. “Amb els anys han agafat estratègies i condicions que afavoreixen la seva reproducció”, ha explicat. Un bon exemple d’aquesta adaptació és que “fa 10 anys, les femelles es començaven a reproduir a un any d’edat, quan arribaven als 40 quilos”. En canvi, aquest 2022 ja s’han detectat exemplars que es comencen a reproduir a partir del sis mesos, amb només 27 quilos”. Cada embaràs d’un porc senglar porta, com a mínim, quatre fetus, de manera que la reproducció de l’espècie està pràcticament assegurada.