Quin percentatge dels teus ingressos dediques a pagar el lloguer del pis? Segons l’Organització de les Nacions Unides, es considera que un habitatge és assequible per a una persona quan no s’hi deixa més del 30 % del sou. Tenint en compte aquest barem, podem fer càlculs per comprovar si l’oferta de pisos a Idealista, el portal immobiliari amb més visites, s’adapta al sou dels barcelonins.

El salari mitjà brut a Barcelona és de 32.324 €, segons un estudi de l’Ajuntament de l’any 2021. Si traduïm aquest sou a 12 pagues i hi apliquem unes retencions orientatives, ens donaria una xifra que voltaria els 2.056 € nets. Tenint en compte el 30 % que marca l’ONU, un barceloní que cobri el salari mitjà no hauria de gastar-se més de 617 € en el lloguer. El problema arriba en buscar pisos per aquesta xifra a Idealista: actualment amb un filtre de 700 € només trobem set anuncis.

Dels set anuncis, tres adverteixen que el lloguer és temporal

Però les limitacions no acaben aquí. D’entre els set anuncis, tres adverteixen que el lloguer és temporal. Un és d’un pis al Carmel, que avisa que l’estada màxima és de tres mesos. Un altre, a la Teixonera, és de com a màxim 11 mesos i el tercer anunci defineix l’espai com un “dormitori per a estudiants” amb contracte temporal. El pis més gran d’entre els set oferts és un estudi al Raval “amb encant” que tot just fa 47 m². I entre els anuncis també hi trobem una oferta de “dúplex” que es tradueix en uns baixos amb un altell.

Sense pisos oferts tenint en compte el sou mitjà dels joves

Si fem el mateix exercici però tenint en compte el sou mitjà net en 12 pagues d’un jove d’entre 25 i 29 anys, que és d’aproximadament 1.505 €, ens surt que no hauria de dedicar al lloguer més de 452 €. En aquest cas, no hi ha ni un sol anunci a Idealista d’un pis de lloguer sense compartir per sota d’aquest xifra.

L’oferta cau si busquem per sota dels 1.105 €

Per acabar les comprovacions, també podem buscar quants pisos hi ha per sota la mitjana dels preus de lloguers a Barcelona, que és de 1.105 €. A Idealista hi ha actualment 5.600 ofertes de pisos i cases de lloguer a la ciutat, però si apliquem el filtre per sota dels 1.171 €, ens quedem tan sols amb una tretzena part: 406 anuncis.