Les obres d’ampliació del Consorci Mar Parc de Salut, que van començar el 2006 i han patit diversos entrebancs per les retallades i la pandèmia, encaren la recta final amb l’anomenada fase 3. El que queda per fer és un edifici que ha d’acollir més quiròfans i unitats d’hospitalització. Però les característiques d’aquests espais potser hauran de ser diferents de com es van projectar el 2021. Segons ha explicat al ‘bàsics” el nou gerent de l’hospital, Jaume Raventós, “caldrà repensar el que vam planificar fa només tres anys”.

L’augment de la població atesa i una manera de treballar diferent, “amb ingressos de més curta durada”, fan preveure que l’hospital necessitarà menys llits i, en canvi, “més espais ambulatoris, d’hospital de dia i per fer cirurgies menors”, ha dit Raventós. Segons el responsable del centre, cal “pensar en un hospital per als propers 20 anys i que no envelleixi al cap de tres”.

“Els nostres pacients tenen uns determinants socials que sovint fan difícil el retorn al domicili”

Raventós també ha fet una radiografia precisa de la població que atenen com a hospital de referència als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. “Des del 2017 al Servei d’Urgències hem tingut un 30 % d’increment de pacients de més de 85 anys i això ens marca molt la intervenció que fem”. Són pacients “fràgils, que prenen molta medicació, amb una manca d’autonomia important i uns determinants socials que, sovint, fan difícil el retorn al domicili”. Aquest pacient més gran és “el que més ens preocupa actualment”.

Una altra característica pròpia de l’assistència que practica l’Hospital del Mar és que “veiem molta malaltia importada per la migració que tenim a Ciutat Vella, malalties que segurament no veuríem”. Però aquestes malalties importades també arriben per un altre camí: “Cada cop veiem més tendència a viatjar a països africans i això està comportant l’arribada de malalties. No ho podem considerar una anècdota. Tenim unitats especialitzades”.

“Serem l’hospital de referència de la Copa Amèrica”

Per la ubicació de l’hospital és clar que seran testimonis privilegiats de les competicions de la Copa Amèrica. Però no només això: “Serem l’hospital de referència i davant nostre hi haurà activitats amb molta gent. Les probabilitats que hi hagi algun accident, esperem que lleu, hi són”, ha afegit Raventós, que també ha pronosticat que les Urgències de l’Hospital del Mar molt probablement “se’n ressentiran”.

“La pandèmia va accelerar el procés d’humanització de les unitats de crítics”

En preguntar-li per un dels moments que més van tensar els professionals que hi treballen, Raventós ha assegurat que la pandèmia va suposar també “un gran aprenentatge. Ha quedat una part de cansament, professionals cremats que haurem de recuperar, però també hem après com funcionar amb la ment més oberta”. Un exemple d’aquesta manera de funcionar són iniciatives com la de treure pacients de les unitats de crítics perquè puguin veure el mar, una imatge que durant la pandèmia es va fer viral: “La pandèmia va accelerar el procés d’humanització de les unitats de crítics per fer-les més properes i no tan agressives”.