Viure de lloguer o comprar un pis de propietat? És un dilema habitual a l’hora de buscar pis, però cada vegada menys gent s’ho planteja perquè no pot assumir la despesa que significa la compra d’un habitatge. Aquesta és la conclusió de l’estudi De propietaris a inquilins, de l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA). 

Segons el treball, la cronificació del lloguer té a veure amb els ingressos i la capacitat de comprar un habitatge però també amb les baixes expectatives d’heretar un immoble, així com les barreres per accedir a una propietat. En una entrevista al bàsics, Jaime Palomera, director de l’Àrea d’Habitatge i Ciutat d’IDRA, ha assegurat que les persones que volen accedir a la propietat sense ajuda familiar o una herència “hauran d’accedir al lloguer” perquè han de competir amb fons d’inversió i multipropietaris. “Pràcticament la meitat dels pisos els estan comprant empreses amb vuit immobles o més”, ha sentenciat.

Sobre l’anunci del president de la Generalitat, Salvador Illa, d’un programa d’habitatge que preveu la construcció de 50.000 pisos públics fins al 2030, Palomera creu que primer cal apostar per la regulació del mercat. “Afegir 50.000 pisos a un mercat gegant orientat a l’especulació és com intentar apagar un incendi forestal amb galledes d’aigua“, ha etzibat.

“La decisió del TC fa fora les persones pendents d’un lloguer social, les empeny al carrer”

El Tribunal Constitucional ha tombat part de la llei catalana d’habitatge, en concret els articles que obligaven els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables. Aquesta mesura, segons la PAH, ha servit per evitar des del 2017 uns 20.000 desnonaments. El TC diu que la Generalitat està envaint competències.

Per a Palomera, és una mala notícia que es posi punt final a la llei, una decisió que, ha assegurat, afectarà moltes persones: “Hi ha molta gent pendent d’un lloguer social i, sense aquesta llei, se’ls treu la possibilitat. Se’ls fa fora”.