D’una finca de veïns de tota la vida a la Dreta de l’Eixample a un únic veí que hi resisteix. Xavier Olivé és l’últim veí de sempre d’una finca del carrer de la Diputació, al barri de la Dreta de l’Eixample. Va entrar a viure al seu pis l’any 1977 i explica que fa uns anys una empresa neerlandesa va comprar sencer l’edifici on viu i no va renovar els contractes de lloguer a la majoria d’inquilins. “Ara m’he quedat sol. Soc l’únic veí antic que segueix a la finca. La resta de veïns no sé si hi són, o no, els que conec són estrangers que parlen en anglès”, ha explicat Olivé en una entrevista al ‘bàsics’.

Amb el temps s’ha anat quedant sol, envoltat de pisos que han comprat majoritàriament estrangers i que, en molts casos, després han posat a lloguer. Ara, tem que quan tot s’hagi venut no interessi que ell continuï: “Jo ara em veig incapaç d’abordar un trasllat, jo a casa meva tinc tota la història familiar”.

Denuncien la gentrificació a la Dreta de l’Eixample

El cas del Xavier és un exemple del procés de gentrificació que denuncia l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample. Diuen que cada cop és més acusada aquesta situació al barri i, per això, l’entitat veïnal ha presentat un informe a la Sindicatura de Greuges de Catalunya i al districte. Han comptabilitzat 74 finques al barri en aquest procés de transformació en habitatge de luxe o de temporada.