Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que es dedicava al robatori de gent gran a través dels mètodes de l’abraçada amorosa i l'”scalping”. Es tracta d’una tècnica que consisteix a apropar-se a una persona d’edat avançada en caixers automàtics per distreure-la i sostreure-li els diners. Beatriz Gambón, portaveu Policia Nacional, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ què ha de fer una persona si detecta un comportament sospitós: “Si algú se’ns apropa en un caixer automàtic, hem de mirar de protegir-nos i una manera és encongir-se“.

Gambón ha remarcat que el més important de tot és garantir la integritat física i per això aconsella tractar d’evitar apropaments i demanar ajuda, si és possible: “Cal estar atent a l’entorn, que ningú se’ns apropi i s’ha de tapar l’operació que estem fent amb la mà”. Per a la gent gran, ha afegit que és important no tenir escrit el codi PIN en un paper, evitar treure molts diners de cop i, sempre que sigui possible, fer-ho acompanyat d’una altra persona. També es recomana escollir caixers interiors i tancar el pestell.

Desarticulat un grup criminal que robava a gent gran amb l’abraçada amorosa i l’”scalping” | VÍDEO
Hi ha 15 detinguts i, en un dels casos, van arribar a mossegar el braç de la víctima en un pàrquing de Barcelona

“Escullen les víctimes per la seva vulnerabilitat”

La portaveu de la Policia Nacional ha detallat que el grup detingut, de 15 persones i que acumula fins a 260 fets delictius, escollia les víctimes “per la seva vulnerabilitat, aprofitant per despistar-los mentre estan concentrats, per exemple, a recordar el PIN“. Les víctimes, segons ha explicat, estaven ben estudiades: “Sabien a qui s’apropaven, gent amb joies o rellotges d’alta gamma que havien detectat fent ronda per la ciutat”. 12 dels arrestats han ingressat a la presó.