La sequera que afecta Catalunya des de fa tres anys està portant al límit la vegetació del Parc Natural de Collserola. S’hi han detectat rodals amb arbres morts, majoritàriament de pi pinyer, i això ha obligat a començar a fer tales preventives per evitar-ne la caiguda. Aquest dilluns ha estat el torn de 200 exemplars al Baixador de Vallvidrera.
Aquesta situació de manca d’aigua per al bosc ha fet que el parc ja estigui preparant la campanya contra els incendis d’aquest estiu. En una entrevista al ‘bàsics’ Raimon Roda, gerent del Parc Natural de Collserola, ha assegurat que ja han començat les reunions entre les autoritats i cossos competents, com els bombers, perquè es preveu que “serà un any complicat”. El gerent explica que “el nivell de tensió és el que és i no podem fer gaire més del que estem fent”. Ja es treballa en la gestió forestal i a preparar les urbanitzacions perquè sàpiguen com actuar en cas d’incendi. El gerent creu que s’hauran d’avançar les campanyes i ja preveu que hi haurà restriccions, com no fer barbacoes i un Sant Joan una mica diferent. A més, ha afegit que s’hauran “d’afinar més” els mecanismes de coordinació.
La sequera i el canvi climàtic estan canviant la vegetació
La sequera també afecta la vegetació del parc. Roda ha explicat que el pi pinyer és una espècie que té poca capacitat per aguantar la sequera i l’emergència climàtica i ha conclòs que la vegetació de Collserola està canviant.
“Ara tenim un 40 % de pinedes, però anirem veient un canvi de vegetació. Són pins que es van plantar durant el 1910 o el 1920. El clima s’ha capgirat i l’entorn també…”, ha explicat Roda. Alhora, ha apuntat que el fet que hi hagi menys humitat al sòl i més radiació provoca que sorgeixin espècies invasores pròpies d’altres climes que “també s’hauran de controlar”. Tot i així, ha recordat que el Parc Natural de Collserola és molt divers i que, per exemple, les alzines tenen molta capacitat per aguantar l’adversitat.
Preparats per fer més tales en altres llocs del parc
A l’àrea on ha començat la tala hi ha molts exemplars de pi pinyer morts o en risc de caiguda. A més, es tracta d’una zona molt freqüentada, amb accés a l’Escola els Xiprers i propera a la Vil·la Joana i al centre d’informació del parc. Els treballs duraran un mes, però el gerent no descarta ampliar la tala a altres llocs de Collserola. De fet, ha especificat que al vessant barceloní del parc és on hi ha més pi pinyer.