Les inundacions al País Valencià i els forts aiguats de les últimes setmanes han posat la ciutadania en alerta. Com s’ha preparat Barcelona per evitar inundacions? Hi ha col·lectors i 15 dipòsits pluvials amb una capacitat de 450.000 m³, l’equivalent a 180 piscines olímpiques. S’ubiquen sota terra i permeten guardar l’excés d’aigua del sistema de clavegueram durant episodis de pluja torrencial. On es posa el focus a la ciutat és al centre i a Ciutat Vella, els punts febles d’inundació.

En una entrevista al bàsics, Gustavo Ramon, director d’operacions de BCASA, ha dit que aquesta zona de Barcelona és la que centra la majoria d’esforços: “Sobretot hem d’evitar que l’aigua arribi a Ciutat Vella i al centre, on la xarxa de clavegueram és més antiga”, ha explicat. També ha especificat que és un dels punts més plans de la ciutat i, per tant, amb més risc d’acumulació d’aigua. La infraestructura que fa la feina per aconseguir-ho és el col·lector de la Diagonal, que en dies de pluja torrencial envia tot el que baixa de la part alta “al Poblenou perquè vagi a parar al mar”.

Justament el col·lector de la Diagonal és el que s’ha de continuar construint i podrà assumir la meitat del cabdal de l’Ebre al seu pas per Tortosa. Segons s’inclou al Pla director integral de sanejament de Barcelona (PDISBA), arribarà fins a la plaça de Francesc Macià i suposarà una reducció molt important del risc d’inundació. El calendari de les obres del col·lector va estretament lligat a la connexió del tramvia per la Diagonal. Pel que fa als dipòsits, ara són 15 però s’està fent el de la rambla de Prim i n’hi ha 31 més de planificats.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a