Plantar arbres tallafoc com els xiprers o els arbres fruiters i plantes com el cactus “que no cremen” és una de les estratègies que el barceloní Damià Gibernet utilitza per evitar que, en cas de declarar-se un incendi a Collserola, aquest li pugui arribar fins a casa seva. A banda, també té un altre truc per netejar el bosc i evitar que cremi: un ramat de cabres que cada any des que comencen a sortir a la primavera “fan una poda natural, rebaixen el que més crema”. La funció principal d’aquests animals és, segons Gibernet, “mantenir una franja de protecció” perquè en cas d’incendi “arribés amb menys força”.
Són unes mesures que aquest veí de Collserola ha extremat aquest any a causa del risc alt d’incendi per les condicions climàtiques: durant primera quinzena de juny s’han registrat les temperatures més altes a la ciutat, només superades l’any 2003 i la regió metropolitana ja és la més seca i amb més risc de cremar de tot Catalunya. En aquest sentit, Gibernet assenyala que a Collserola “la terra no només està molt seca per dalt, que és normal a l’estiu, sinó que tampoc no hi ha humitat per sota”.
“Que hi hagi un foc de grans dimensions no és ciència ficció”
Gibernet afirma que el veïnat de Collserola té por que hi hagi un incendi gran aquest estiu, una possibilitat que assegura “no és ciència-ficció” i reclama que s’emprenguin “mesures de prevenció al llarg de l’any per estar preparats”. De fet, aquest barceloní lamenta que “falta organització” i la ciutadania desconeix “on hem d’anar i què hem de fer” en cas que es produeixi un incendi. “La feina està per fer”, sentencia.
Cinc focs en un mes
De fet, en poc més d’un mes s’hi han declarat cinc focs. El més important va produïr-se el 8 de juny a la zona boscosa a tocar de Canyelles, a la carretera Alta de les Roquetes. Es van cremar 10 hectàrees.