El dilluns és dia de ‘Mirador Barcelona’, de mirar-nos de lluny la ciutat. Ho fem amb el doctor Bonaventura Clotet per parlar d’investigació científica, turisme, salut, contaminació de la ciutat i mobilitat.

Va néixer a Barcelona el 1953 i es va llicenciar en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1976, on es va doctorar el 1981 amb una tesi sobre malalties autoimmunes. El mateix any, durant la residència com a especialista en medicina interna a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va coincidir amb el primer diagnòstic de sida a l’estat espanyol.

Això va ser el detonant perquè Clotet centrés la seva carrera a investigar aquesta malaltia. Va ser el cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i actualment és cap de Malalties Infeccioses del mateix hospital. També és director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i president i fundador de la Fundació Lluita contra les Infeccions, on fan recerca clínica per identificar tractaments que puguin curar infeccions com la del VIH, la covid persistent o les de transmissió sexual. De fet, el doctor explica que té “la sort d’haver estat en dues pandèmies des del primer dia: la sida i la covid. I una tercera també, la verola del mico”.

S’ha de controlar el turisme per “no morir d’èxit”

Amb la covid les ciutats van viure una desaparició del turisme, que hi va tornar amb força. Clotet creu que és normal que vinguin turistes a Barcelona, ja que la ciutat té “molts condicionants que la fan atractiva”. Tot i això, creu que les administracions ho han de controlar per “no morir d’èxit”, per exemple, amb una taxa turística que recaigui en la ciutat. “Entenc que vulguin venir, és una de les ciutats més boniques del món“.

Seguretat, neteja i civisme

Pel que fa a la bona salut de Barcelona, Clotet ho té clar: “La ciutat necessita seguretat i neteja de manera més significativa, això va lligat al civisme, que no n’hi ha“.

De fet, un dels seus llocs preferits és Collserola i diu que hi surt a córrer sempre amb una bossa de plàstic per recollir tot el que hi ha per terra: “És increïble que al costat d’un contenidor algú estigui tirant preservatius o tampons i que no s’atansin a tirar-los dins”. El civisme s’ha d’ensenyar a les escoles, també la seguretat”, assegura el doctor.

Reclama aparcament a Can Ruti

Un altre tema bàsic de la ciutat és la mobilitat i Clotet creu que ha de ser real, ha de ser assequible. Això significa que s’ha de poder anar amb autobús còmode des de tot arreu i “no és així, es triga molt”. Ha fet una crida a l’Ajuntament de Badalona per crear espais d’aparcament a l’Hospital de Can Ruti. Creu que en un dels millors hospitals no pot ser que “a la gent li costi anar-hi i no els motivi anar-hi ni a treballar ni a fer recerca, perquè no poden aparcar el cotxe”.

Per acabar, creu que cal un transport públic eficient, que no falli i que permeti anar a tot arreu, i assegura que “això no ho tenim”. Considera que les millores s’han de fer a la vegada, perquè si fas carrils bici però no proporciones prou serveis públics perquè la gent pugui deixar el cotxe, no reduiràs la contaminació. “Està molt bé anar amb bicicleta, però també s’ha de pensar en la gent gran, que necessita transport públic que arribi a tot arreu”.