“Entenem que s’hagi procedit a denunciar la nostra acció de desobediència civil perquè és una transgressió de les normes. Assumim aquesta conseqüència”, ha assegurat al ‘bàsics’, de betevé, Bilbo Bassaterra, cofundador i portaveu de Futur Vegetal. L’organització ha reivindicat l’acte vandàlic contra el Museu Egipci amb què van tacar la vitrina d’un sarcòfag de més de 2.000 anys i una paret del centre com a protesta per la crisi climàtica. Bassaterra no ha descartat que hi pugui haver més accions contra els museus de Barcelona: “Tenim un grup fort a Barcelona i és probable que vulguin continuar fent coses”.

“No s’han danyat les obres”

Tot i l’acceptació de les conseqüències que es puguin derivar de la seva acció, Bassaterra també ha volgut deixar clar que “no s’han danyat les obres. Una cosa és que hagin de netejar la sala i l’hagin de tancar. Tampoc no és la fi del món, es podran sobreposar”, ha ironitzat. L’activista ha convidat els responsables del Museu Egipci “a revisar qui els finança. Si tant els preocupa la crisi climàtica, per què reben diners del Banc Sabadell, que finança armes nuclears, o hotelers, corporacions i constructores que generen un impacte negatiu sobre el planeta?”.

“Ho hem intentat tot i res ha funcionat”

Bassaterra ha dit que si han arribat a aquest tipus d’accions és, d’una banda, perquè “aconseguim més notorietat als mitjans” i, de l’altra, “perquè prèviament ho hem intentat tot i no ha funcionat”. L’elecció del Museu Egipci no ha estat casual: “El fet que la cimera s’estigui fent a Egipte i actuar al Museu Egipci era una manera de vincular-ho amb la narrativa. També ens ha de fer plantejar-nos per què els països més poderosos tenim el costum d’arrencar la cultura i les tradicions del lloc d’origen i exhibir-les com a premis”.

Segons Bassaterra, amb accions com les que s’han engegat contra diversos museus, entre els quals el Museu Egipci, “hem aconseguit una repercussió tremenda perquè crea impacte a tothom, es percep el que es guarda al museu com a propi”. L’activista es pregunta “per què no tothom està fent alguna cosa, la situació és molt crítica”.