Del 3 al 9 de juny se celebra arreu del món la Setmana Internacional dels Arxius i, a Barcelona, l’Arxiu Municipal s’hi suma amb un seguit d’activitats gratuïtes per difondre la feina dels diferents centres que l’integren i el patrimoni que s’hi conserva. En conjunt custodien més de 60 quilòmetres de documents i els més antics reposen a la Casa de l’Ardiaca, la seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat des del 1922.

Des de pergamins fins a testimonis orals enregistrats en cassets, els dipòsits amaguen tot tipus de documents, publicacions, materials gràfics com mapes i cartells i molts llibres: uns 130.000 volums formen la biblioteca de l’arxiu, que aquest 2024 compleix 100 anys. És una autèntica marea de paper que és d’accés lliure i gratuït (demanant cita) i que també es pot consultar en línia, un cop digitalitzat tot el catàleg després de 16 anys de feina.

De les “eleccions municipals” del segle XIV als primers meteoròlegs de Barcelona

Les curiositats que es poden trobar a l’Arxiu Històric també són gairebé infinites. Per exemple, un dels volums més antics que s’hi conserven, del segle XIV i encara escrit a mà, aixeca acta de l’activitat del Consell de Cent i en concret de l’elecció dels seus membres entre els gremis de la ciutat. I avançant uns quants segles, es poden consultar les primeres dades meteorològiques de Barcelona, registrades per un metge aficionat i publicades en el número 1 de l’històric ‘Diari de Barcelona’, l’any 1792.

Visites guiades i exposicions per la Setmana Internacional dels Arxius

L’Arxiu Històric participarà en la setmana internacional d’enguany amb una instal·lació gratuïta de fotografies de documents i personal de la institució al llarg dels darrers 100 anys. Però el programa inclou activitats com conferències i altres exposicions també a l’Arxiu Contemporani i al Fotogràfic. Destaquen especialment les visites guiades als arxius dels districtes de Gràcia, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi, que també oferiran consultar alguns fons especialitzats.