L’Arxiu d’Història de la Ciutat de Barcelona ha culminat la digitalització del seu catàleg. La feina va començar l’any 1992 amb la informatització de les noves adquisicions i va fer un salt el 2002 amb la inclusió també dels documents més antics. 16 anys i 124.000 volums després, l’arxiu ja presenta en línia els títols de tota la col·lecció.

L’arxiu, dedicat fonamentalment a la ciutat, inclou títols de tot tipus de disciplines que ajuden a entendre la història, geografia, art, arquitectura o urbanisme de Barcelona. A més, també s’hi inclouen obres literàries de ficció, còmics i premsa escrit. Tot un recull de documents que ara es poden consultar des d’internet amb referències bibliogràfiques així com de localització i disponibilitat.

Per l’Arxiu, la culminació d’aquest projecte de digitalització és un pas endavant en el servei, perquè permet la consulta a distància, sense necessitat de repassar les fitxes en paper, però també perquè des de qualsevol part del món es pot consultar els llibres de què disposa el fons públic municipal. A banda de la consulta del catàleg, el web de l’Arxiu permet també la lectura en línia de 500 llibres de la col·lecció pròpia. A més, també enllaça aquelles obres digitalitzades per altres entitats.

Un arxiu amb obres de prestigi

El fons bibliogràfic municipal s’ha enriquit els darrers anys també amb donatius i llegats com els de les biblioteques d’Agustí Massana, Eduard Toda, Narcís Oller o Apel·les Mestres, entre d’altres. La biblioteca conserva també obres editades des del naixement de la impremta fins a l’actualitat. Entre els seus fons es conserven 10 incunables (llibres impresos abans del 1500), dels quals el més antic és l’’Epistola de frare Egidi Roma al rey de França sobre lo Libre del regiment dels princeps’, imprès a Barcelona el 2 de novembre de 1480. Uns 32.000 títols han estat publicats abans del 1900.