La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera cada dimarts el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. La Sagrada Família és la història d’una construcció faraònica que comença a finals del segle XIX. Vall fa un repàs amb pinzellades d’aquest símbol arquitectònic de Barcelona.

El llibreter Josep Maria Bocabella va pensar que calia un temple cristià de culte a la Sagrada Família. El 31 de desembre de 1881 va comprar per 172.000 pessetes uns terrenys situats a la zona del Poblet, aleshores una barriada de Sant Martí de Provençals, ara l’Eixample, i el 1882 s’hi posa la primera pedra. 

El primer arquitecte del temple és Francesc de Paula, però va ser destituït per divergències amb el projecte i el cost de l’obra i l’encàrrec passa a mans d’Antoni Gaudí. L’arquitecte modernista treballa en la Sagrada Família des del 1883 fins a la seva mort el 1926. Va viure al temple i va poder veure una part de la construcció de la façana del naixement. Amb la seva mort, va assumir el projecte el seu deixeble Domènec Sugrañes.  

Sagrada Família, 1906

Per què la Sagrada Família és una obra inacabada?

En bona part per la dificultat de la seva arquitectura ideada per Gaudí i sobretot perquè els plànols van ser destruïts durant la Guerra Civil.  

Aquesta obra enorme ha pogut tirar endavant i s’ha continuat construint gràcies a les contribucions econòmiques particulars.   

Sagrada Família 1930

L’any 1954 va començar la construcció de la façana de la Passió. Són molts els arquitectes i decoradors que han intervingut en els successius desenvolupaments de la basílica. Una altra data important és el 1986, quan es va encarregar a Josep Maria Subirachs la decoració de la façana de la Passió. Subirachs va viure al temple i s’hi va dedicar fins al 2009.  

Sagrada Família 1989

El 8 de desembre de 2021 es va inaugurar la torre de la Verge Maria amb l’estrella que la corona. S’ha anat avançant en les diferents torres que conformen l’edifici i aquest dimarts, 19 de setembre del 2023, s’han conegut les dues figures, la de l’àguila i la de l’àngel, que coronaran les torres dels evangelistes, de Joan i Mateu, encara en obres. Aquest novembre el temple culminarà les torres dels quatre evangelistes.