Més de 250 propostes entre concerts, DJ sets, classes magistrals, xerrades i projectes creatius i tecnològics provinents de més de 20 països tindran lloc durant la 30a edició del festival, que celebra tres dècades de música electrònica, cultura digital, eclecticisme sonor, art, ciència i tecnologia. “Com a format i com a proposta artística i experiencial no hi ha un model que es pugui comparar al Sónar”, assegura Ricard Robles.

Ricard Robles, Enric Palau i Sergi Caballero van fundar el festival Sónar l’any 1994 com a Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia. Primer va tenir lloc al CCCB i la Sala Apolo, després al Poble Espanyol, al Pavelló de la Marbella, al MACBA i, finalment, al recinte firal de Montjuïc i al de l’Hospitalet. El festival s’expandeix a mesura que creix, però manté un fort arrelament a la ciutat amb un públic majoritàriament autòcton.

Aquest any al voltant d’un 35 % de públic és internacional, provinent de més de 100 països, i un 65 % és bàsicament de Barcelona i l’àrea metropolitana”
Ricard Robles, codirector del Sónar

Amb un pressupost de 10.350.000 euros, el Sónar de Dia tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 de juny del 2023 al recinte firal de Montjuïc i el Sónar de Nit els dies 16 i 17 al recinte firal de Gran Via, amb les actuacions destacades d’Aphex Twin, Eric Prydz, Richie Hawtin, The Blessed Madonna, Ryoji Ikeda, Amélie Lens, Bicep i Alizz, entre molts d’altres. Compartim records i expectatives amb tres dels artistes que presentaran les seves últimes creacions visuals i sonores al Sónar 2023 com son Alba G.Corral, Santi Vilanova (del col·lectiu Playmodes) i CLARAAGUILAR, i entrevistem també el productor musical Mans O.

El Sónar aposta per diferents gèneres musicals, sense oblidar la seva raó de ser: la música electrònica, tot i que el concepte d’eclecticisme no acaba de convèncer els seus organitzadors. El Sónar sí que aglutina, però, diverses comunitats que potser durant l’any no es relacionen entre si, però que tenen en el festival el seu punt de trobada.

El fan de Ryoji Ikeda i el fan de Bad Gyal són molt diferents, però tenen un festival preferit en comú, que és el Sonar”
Antònia Folguera, directora del Sónar+D

Un festival pioner per definició que aquest 2023 celebra l’onzena edició del Sónar+D, que segueix proposant una mirada cap al futur l’any en què la intel·ligència artificial, a través del ChatGPT de DALL-E, amb un accés absolutament popular i popularitzat. “Nosaltres ja hem dedicat tot un festival a la intel·ligència artificial en relació amb la música, però ara la intel·ligència artificial s’ha colat a la vida de les persones, i està rebent una atenció multiplicada, i això ho notem“, explica Folguera.

Els directors del Sónar s’avancen també al calendari per explicar-nos algunes primícies sobre el Piromusical de la Mercè el mes de setembre, que el festival s’encarregarà enguany de musicar coincidint amb la celebració del seu 30è aniversari. D’entre els prop de 30 temes que sonaran a ritme dels focs artificials hi trobarem Daft Punk, Kraftwerk, Ryuichi Sakamoto, Bad Gyal, Chemical Brothers i Aphex Twin.

Volem ballar i volem que la gent balli amb el Piromusical, que sigui un moment festiu i de celebració a la ciutat”
Enric Palau, codirector del Sónar

L’esperit del festival Sónar, sigui en el format que sigui, segueix viu després de superar la sequera musical pandèmica i mantenint-se fidel a la seva cita per acomiadar la primavera, que climàticament és de fet cada cop més estival.

Escolta aquí el pòdcast sencer: