Un dels temes més habituals i populars del gènere fantàstic és el viatge en el temps, i també, des de fa un temps, el bucle temporal. Són punts de partida que s’utilitzen a tots els gèneres i que sovint serveixen de pretext per parlar d’allò que canviaríem de les nostres vides. A la televisió, s’ha convertit en un tema molt present, com demostren aquestes vuit sèries.

‘Muñeca rusa’

Leslye Headland, Natasha Lyonne i Amy Poehler. Netflix, 2019

‘Muñeca rusa’ té algunes idees que recorden ‘Atrapat en el temps’, perquè també va d’una persona que va reproduint el mateix dia, però presenta uns quants matisos i idees que la distancien d’aquella meravellosa pel·lícula. En aquest cas, la protagonista sempre acaba morint i sempre es desperta a la seva pròpia festa d’aniversari. Al principi ho atribueix que ha consumit drogues, però ràpidament s’adona que està atrapada en un bucle que haurà de desxifrar si vol continuar vivint la vida amb normalitat. L’actriu Natasha Lyonne és també una de les creadores de la sèrie, que sap conjugar humor negre, retrat costumista i algunes gotes de suspens molt ben portades. És una de les sèries més recomanables de les que s’han estrenat durant les darreres setmanes.

‘Dark’

Baran bo Odar i Jantje Friese. Netflix, 2017

Comença amb la desaparició d’un adolescent i, a mesura que avança la trama, vas veient que no és un thriller normal, sinó un relat de viatges temporals molt complex que juga hàbilment amb els miralls entre passat i present. És una sèrie molt interessant pel seu intent de donar aires nous al gènere, però al mateix temps es passa de críptica: és una d’aquelles que gairebé necessites anar apuntant els noms dels personatges per no perdre’t a la trama. Ara bé, té grans moments, i la segona temporada és molt esperada perquè el final de la primera és molt sorprenent i deixa amb ganes de saber com continua la història.

‘Future Man’

Kyle Hunter, Howard Overman i Ariel Shaffir. Hulu, 2017

El seu humor és tan radicalment absurd que t’hi fas un tip de riure, però si a més ets fan de la ciència-ficció, les riallades les sentiran fins i tot els veïns. És la història d’un addicte als videojocs que rep la visita d’uns guerrers del futur que li diuen que està cridat a ser el salvador de la humanitat. A partir d’aquí, el noi viatja a diferents èpoques per salvar-nos, i cada episodi és un recital de diàlegs estúpids i gags escatològics molt orientats a parodiar els clàssics del gènere. S’acaba d’estrenar la segona temporada a HBO i la veritat és que encara resulta més boja i encertada que la primera.

‘Legends of tomorrow’

Dermott Downs, Gregory Smith i Glen Winter. The CW, 2016

Aquesta sèrie de DC va començar com una més de la seva oferta de superherois, però de mica en mica ha anat evolucionant cap a la sèrie B amb consciència de ser-ho.És la història d’una sèrie de personatges amb poders que van saltant d’època per evitar que un tirà provoqui la fi del món tal com el coneixem, però cada cop que resolen un conflicte en un moment de la història n’obren un de nou que ho complica tot encara més.

’12 monos’

David Grossman, Magnus Martens i Michael Waxman. Syfy, 2015Basada en la pel·lícula ’12 monos’,

però la seva influència només es nota realment a la primera de les seves quatre temporades: la resta ja adopta un estil més propi i juga amb mestria amb les paradoxes temporals i l’empatia que desperten tots els seus personatges. La trama és la mateixa, un home viatja en el temps per trobar l’antídot al virus que posarà fi a la majoria de la població mundial, però aviat això és el de menys perquè se centra més en les relacions entre els personatges i l’aureola romàntica i aventurera de la història.

‘Timeless’

Greg Beeman, John F. Showalter i Charles Beeson. NBC, 2016

‘Timeless’ té una arrencada gairebé idèntica a ‘El Ministerio del Tiempo’, amb tres personatges que treballen per una agència que es dedica a assegurar que succeeixen els grans esdeveniments de la història, però va saber evolucionar a una sèrie d’aventures d’esperit fulletonesc. A estones, semblava d’una altra època pel que tenia d’ingènua i romàntica, però s’ha de dir que acabava essent una de les seves principals virtuts: ser de sobretaula. Compta, a més, amb una gran actriu protagonista, Abigail Spencer. La van cancel·lar després de la segona temporada malgrat els intents dels fans per aconseguir que Netflix en produís una tercera.

‘Los pasajeros del tiempo’

Marcos Siega, Steve Shill i Michael A. Allowitz. ABC, 2017

Basada en la pel·lícula de Nicholas Meyer, la sèrie mostra l’escriptor H. G. Wells viatjant al San Francisco dels nostres dies per poder detenir Jack l’Esbudellador, que s’hi havia escapat gràcies a la màquina del temps inventada per Wells. La sèrie no tenia la qualitat de la pel·lícula, però tenia gràcia la manera com posava al dia algunes de les seves idees, com la història d’amor o la fàcil adaptació de l’assassí en sèrie a l’alta societat nord-americana. Va punxar tant d’audiència que la cadena ABC no la va acabar ni tan sols d’emetre.

‘The Twilight Zone’

Rod Serling i Jordan Peele. CBS, 2019

Pròxima estrena basada en la sèrie de televisió del 1959 del mateix nom creada per Rod Serling que tractava temes quotidians, del dia a dia, a través de la ciència-ficció, la fantasia, el terror o la intriga. La sèrie original va ser molt crítica per alguns aspectes de la societat nord-americana i a cada episodi explicava una història diferent. La nova versió de la famosa sèrie promet ser-ne una de les grans de l’any, sobretot perquè està en molt bones mans: les de Jordan Peele, guionista i director de la pel·lícula ‘Déjame salir’. Veient el primer tràiler, emès durant la Super Bowl, queda claríssim que els propers viatges i bucles temporals els farem gràcies a ‘La dimensió desconeguda’, que s’estrenarà el dia 1 d’abril.