Per la propagació de la covid-19 molts espais culturals es van veure obligats a tancar les portes al març. Mentre va durar el confinament alguns van posar a disposició dels usuaris continguts en línia accessibles des de casa. És el cas de molts centres dedicats a la música clàssica i l’òpera que, encara ara, comparteixen gravacions de concerts i representacions mitjançant el web o les xarxes socials.

La programació clàssica des de casa

Festival Peralada

El festival enceta l’edició Livestream amb actuacions en directe que es transmeten a través del seu web i després es poden recuperar durant 48 hores. María Pagés, Josep Pons, David Alegret o Carlos Álvarez són alguns dels noms que hi participen.

Canal Livecamera

Un nou portal a Youtube del GrupCamera, en què compartiran concerts i continguts audiovisuals dels seus artistes. Com, per exemple, aquest vídeo de la simfonia número 2 de Rakhmàninov, del concert celebrat a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori de Barcelona en el marc del cicle Orquestres Internacionals.

Òpera per a tothom

El CaixaForum presenta ‘Òpera per a tothom’, un cicle de grans produccions d’òpera presentades pel divulgador musical Marcel Gorgori, que fa una introducció a les obres a través de vídeos penjats a Youtube. Després, es pot veure un muntatge de l’òpera corresponent de manera gratuïta, accedint a un enllaç de MyOperaPlayer, registrant-se i fent servir el codi “OperaEnCasaLaCaixa”.

L’Auditori

· Un conjunt d’auditoris europeus que formen part d’ECHO, l’organització de sales de concert més prestigiosa del continent, han impulsat el projecte ‘Music of the day from Europe’s Concert Halls’, que ofereix de manera simultània i sincronitzada un concert diari a través de la xarxa social Facebook (@auditoribcn).
· L’Auditori també ha creat un espai al seu web que posa a l’abast de tothom i de forma gratuïta continguts audiovisuals, concerts, etc. A més ha confeccionat una llista de Spotify anomenada #Coronalist amb tota la música que havia d’haver sonat en directe a L’Auditori.

ESMUC

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) comparteix actuacions d’estudiants i graduats a través de les seves xarxes socials: Instagram @esmuccat i Youtube.

Gran Teatre del Liceu

El Gran Teatre del Liceu segueix ampliant el seu catàleg audiovisual amb alguns dels èxits de les darreres temporades sota el lema #ElLiceuaCasa . Mitjançant la plataforma gratuïta myoperaplayer es pot accedir a una àmplia videoteca d’òpera, dansa i concerts de teatres d’arreu del món. El Liceu habilita també al seu canal de YouTube tres dels espectacles més reeixits d’El Petit Liceu: ‘La petita flauta màgica’, ‘La ventafocs’ i ‘Pere i el llop’.

Palau de la Música

Ha anunciat a través de xarxes socials que compartirà concerts, conferències, entrevistes i reportatges a través del web palaudigital.cat. Palau Digital torna a posar a disposició del públic la marató de les nou simfonies de Beethoven, dirigides per Gustavo Dudamel, amb l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, i també la ‘Simfonia núm. 2’ de Mahler, amb el mateix Gustavo Dudamel, la Filharmònica de Munic, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

MyOperaPlayer

La plataforma MyOperaPlayer (Instagram @myoperaplayer) del Teatro Real de Madrid, incorpora nous títols al seu arxiu per veure en streaming: ‘Aida’, ‘Madama Butterfly’, ‘Macbeth’ i ‘La bohème’. També s’hi poden trobar espectacles del Gran Teatre del Liceu i del Teatro del Bicentenario de San Juán (Argentina).

Concurs Maria Canals

Ha adaptat el seu ‘hashtag’ habitual, #johitoco, a #johitocoacasa perquè tots aquells i aquelles que ho vulguin puguin compartir a la xarxa el seu talent i entusiasme amb el piano. El concurs és obert a tothom i consisteix a gravar un vídeo explicant per què els participants toquen el piano i què és el que més els agrada de la pràctica, tot acompanyat d’una breu interpretació musical. Els premiats en el concurs “Tu hi toques a casa?” tenen l’ocasió de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana. Els vídeos s’han de penjar a “La galeria dels tocats”, a la pàgina web de l’entitat (mariacanals.org) associada a un canal de YouTube.

Metropolitan Opera de Nova York

Oferirà mitjançant el seu web la retransmissió d’algunes òperes en HD. Les Nightly Met Opera Streams comencen a les 19.30 h en horari novaiorquès (0.30 hora catalana) i estan disponibles a la pàgina principal de metopera.org durant 20 hores. Aquí les pots consultar totes.

Opera Vision

Aquesta plataforma ofereix per ‘streaming’ òperes de diversos teatres europeus. Podeu consultar el seu catàleg al web operavision.eu.

Òpera Estatal de Baviera

Oferirà actuacions individuals com transmissió en directe o vídeo sota demanda a www.staatsoper.tv.

Òpera Estatal de Viena

Emet enregistraments d’actuacions d’òpera i ballet a través de la seva plataforma en “streaming” www.staatsoperlive.com a tot el món.

Orquestra de Filadèlfia

El director musical Yannick Nézet-Séguin ha dirigit l’Orquestra de Filadèlfia interpretant les simfonies 5 i 6 de Beethoven en un concert sense públic que ara està disponible a YouTube.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a