Quan el 17 de març del 2011, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut Ramon Llull van impulsar el primer Dia de la poesia catalana a internet a través del portal lletrA, poc s’imaginaven que en la desena edició, la seva crida tindria més sentit que mai. Avui, en ple confinament pel coronavirus, aquesta iniciativa participativa torna a difondre el patrimoni poètic català. Sota l’etiqueta #poesiacatalana, el projecte convida els usuaris a compartir els seus versos preferits o fins i tot continguts propis en diferents formats, ja sigui text, àudio, fotografia o vídeo. Una proposta virtual que arriba a les portes del Dia Mundial de la Poesia que la Unesco va declarar el 21 de març i que enguany s’haurà de celebrar també des de casa. La directora de lletrA i responsable de nous projectes de la UOC, Teresa Fèrriz Roure, explica telemàticament l’objectiu d’aquesta campanya.

 

‘Poesia dibuixada’ és un dels formats més innovadors que ha potenciat lletrA, amb una combinació d’art, poesia i audiovisual. Amb la veu de Sílvia Bel i el pinzell de Marta Bellvehí, s’han pintat poemes com aquest de Manuel Forcano.

En edicions anteriors, la cadena participativa del Dia de la poesia a internet va arribar a ser “trending topic” a Twitter amb etiquetes com #jollegeixo. Faltarà veure si la repercussió augmenta enguany que l’estat d’alerta ha fet que gran part de la població es quedi tancada a casa i que les propostes culturals en línia estan envaint la xarxa. De moment, Joan Vinyoli i Montserrat Abelló han estat alguns dels noms de poetes citats pels més matiners de la jornada.

Poeta de guàrdia i el ‘Decameró’ del segle XXI

Una altra de les iniciatives poètiques més aplaudides a internet aquests dies ha estat Poeta de Guàrdia (@poetadguardia a Twitter). Una idea conjunta d’Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales que, quan van començar a sentir divendres campanes de confinament, van pensar que els poetes tenien alguna cosa a aportar per fer passar millor la reclusió. “Ara estarem parats dalt de la sínia, durant un temps en què tot serà espera”, recitava Pedrals en el primer torn d’aquesta guàrdia poètica i que ja suma més de 55.000 reproduccions. Un èxit que ha sorprès els seus propis artífexs, com comenta Gomila.

 

A falta de referents recents per a la situació que estem vivint, Gomila ens remet al ‘Decameró’, de Giovanni Boccaccio. Aquesta obra magna de la literatura medieval europea es construeix a partir dels contes i les històries que s’expliquen 10 joves en el seu tancament durant la pesta negra a la Florència del 1348. “El ‘Decameró’ actual l’haurà d’escriure algú d’aquí a un parell d’anys”, augura Gomila, a qui avui li ha tocat fer guàrdia.

Recitals en “streaming”

Als recitals poètics en línia que ja existien anteriorment com els Dilluns de Poesia de l’Arts Santa Mònica, que es poden consultar al seu canal de YouTube, s’hi han sumat aquests dies recitals en directe per xarxes socials, iniciativa dels propis poetes. La vilafranquina Anna Gual, que defineix la poesia com “el millor refugi”, va començar dilluns amb la lectura d”Implosions’ i, diàriament, durant tota la setmana farà directes al seu Instagram (@anniegual) a les 18 h. Avui és el torn de ‘L’ésser solar’, dimecres ‘Símbol 47’, dijous ‘Molsa’, divendres ‘El tubercle’, dissabte ‘Altres semideus’ i, diumenge, acabarà amb ‘Ameba’.