5. ‘Born this way’

53è premis Grammy, 2011

Si un estilisme de Lady Gaga ha portat cua (huhu) ha estat el vestit fet amb costelles de vaca. D’un gust exquisit. Però ella és insaciable i l’any següent va augmentar els nivells de colesterol dels Grammy i va creuar la catifa vermella dins d’un ou gegant. No sabem si va ser abans l’ou o la gallina, però és clar que ella va néixer així.

4. ‘Paparazzi’

Premis MTV Video Music, 2009

A hores d’ara podem esperar qualsevol cosa de Lady Gaga, però això no ho sabíem el 2009. Encara no havia llançat el seu perfum amb extracte de semen. Per això, quan va començar a sagnar damunt l’escenari dels premis MTV Video Music Awards, alguns van cridar d’horror. I d’altres, amb bon criteri, van fitxar-la anys més tard per a la sèrie ‘American horror story’.

3. ‘Till it happens to you’

88ns premis Oscars, 2016

En realitat, el veritable horror va arribar abans que tothom la conegués com a Lady Gaga. Amb només 19 anys, Stefani Joanne Angelina Germanotta va ser violada, com la resta de persones que van pujar amb ella a l’escenari dels Oscars per denunciar-ho davant del miler d’assistents i de milions d’espectadors amb ‘Till it happens to you’ (“Fins que et passi a tu”). No es va endur l’estatueta però va emportar-se el premi de fer caure màscares i cares de vergonya a la platea del Dolby Theatre molt abans que esclatés l’escàndol de Harvey Weinstein.

2. ‘Bad romance / Speechless’

37ns premis American Music, 2009

Aquesta és l’actuació que heu de mirar si voleu presentar-vos a ‘Tu imitación me suena’ o triomfar el proper Halloween. Són la cançó, la coreografia, el videoclip i l’estilisme més icònics de Lady Gaga. ‘Bad romance’ és un monstre. Com ella. No calia ni trencar vidres ni tocar un piano en flames. Era excessiu. Com ella.

1. ‘Medley’

Super Bowl LI, 2017

El gran acte final de campanya. Un error fatal pot destruir la teva carrera (que li ho diguin a Janet Jackson). Però si vols ser presidenta has de posar tota la carn a la graella, i Gaga, que “de carn en sap molt”, s’hi va llançar del tot. Literalment. I el seu salt al buit passarà a la història. Truc televisiu? Sí, però com si no s’arriba a la presidència en els temps que corren?