Us heu separat en alguna ocasió?
Si la resposta és no, ànims. Passarà.
Si la resposta és afirmativa, potser comprendreu una mica millor els protagonistes d’aquesta llista. Ells també formaven part d’un tot, d’un conjunt indestriable i invencible fins que un bon dia tot va canviar. Ara volen en solitari. A vegades és millor volar sol, no sigui que la proximitat d’altres ocells et tallin les ales.

1.- WYCLEF JEAN
‘Carnival III: The Fall and Rise of a Refugee’ 15 de setembre

Ex-Fugees. Tenir una relació de qualsevol tipus amb Lauryn Hill no deu ser fàcil. Sinó que els ho preguntin als responsables del festival Cruïlla 2015. Els Fugees van durar set anys. El més sorprenent de tot és que ho van deixar just després de publicar un dels millors àlbums de hip-hop de la dècada, ‘The Score’. Des d’aleshores, Wyclef Jean ha intentat presentar-se a les eleccions presidencials del seu país natal, Haití, i ha estat número 1 a 55 països ballant al ritme dels malucs de Shakira. Per sort, ara torna a fer música. Celebra el vintè aniversari del seu debut en solitari amb un disc ple de col·laboracions, referències polítiques i ritmes ballables. Què va passar amb l’amor? És la pregunta que es fa al seu nou videoclip. Nosaltres també ens la fem però només Wyclef, Lauryn i Pras Michel en tenen la resposta.

 

2.- RINGO STARR
‘Give More Love’. 15 de setembre

Ex-Beatle. No era el més guapo, ni el més conegut, ni el més admirat, no era el compositor principal i va ser l’últim en entrar en la formació. De fet va haver de suportar els crits d’una part del públic a la sala The Cavern exigint que tornés el seu predecessor a la bateria. És igual. Al cap i a la fi, Ringo Starr era un beatle i es va guanyar a pols el seu lloc. Però ja fa 47 anys que el grup es va separar, ell en té 77. Potser seria prudent no esperar aquell Ringo que tocava amb els seus amics de Liverpool, tot i que, en el fons, el seu nou disc també ha estat gravat a l’estudi de casa seva entre col·legues. Dels Fab Four només en queda Paul McCartney, que col·labora en dues cançons. La resta són noms il·lustres com Joe Walsh, Peter Frampton o Dave Stewart. Queda clar que Ringo és un home a qui li agrada repartir amor.

 

3.- PROPHETS OF RAGE
‘Prophets of Rage’. 15 de setembre

Ex -Rage Against the Machine. Ex-Public Enemy. Ex-Cypress Hill. Ex-Audioslave. És el que es coneix amb el concepte de supergrup. Parlem-ne. Es tracta de membres de grups diversos que s’uneixen per crear un nou monstre de dimensions i conseqüències desconegudes. La més probable és que peti. En defensa d’aquest supergrup en concret hem de dir que va gestar-se l’any passat com a resposta a l’aparició d’una altra criatura imprevisible, Donald Trump. Prophets of Rage va iniciar la gira fent boicot a una convenció del partit republicà i es deuen haver espantat molt perquè han decidit publicar un disc amb cançons pròpies per combatre l’amenaça.

 

4.- FERGIE
‘Double Dutchess’. 22 de setembre

Ex-The Black Eyed Peas. Fergie no va ser la primera ni potser tan sols la millor vocalista que ha tingut The Black Eyed Peas però amb ella va arribar l’èxit comercial del grup. Potser per això no van sonar les alarmes quan el 2007 va publicar el seu primer disc en solitari. Va funcionar prou bé, al menys en termes econòmics. Tot i això, la cantant no va abandonar el vaixell i va participar en els següents dos discos de la banda. Aquesta vegada, però, la separació sembla definitiva. Will.i.am va anunciar al juny que la cantant no participaria en l’espectacle previst per la final de la Champions League. Sé que alguns no voleu recordar aquell partit però si penseu en l’actuació de The Black Eyed Peas segur que vau trobar a faltar una veu femenina. I això que la veu de Fergie s’ha posat en dubte sovint. Potser per això en el primer single del nou disc ha optat per cantar poc i atorgar-li protagonisme a la producció i al raper Rick Ross. Us toca a vosaltres fer d’àrbitre.

 

5.- MACKLEMORE
‘Gemini’. 22 de setembre

Ex -Macklemore & Ryan Lewis. Abans de l’arribada de Ryan Lewis a la seva vida, Ben Haggerty –àlies Macklemore- tenia una relació estreta amb les mateixes substàncies que el Dr. House. Però el productor va aconseguir que el raper es concentrés amb ell a l’estudi i publiquessin de forma conjunta ‘The Heist’. Resultat de la intervenció: un dels seus singles, ‘Thrift Shop’ acumula més mil milions de visualitzacions a YouTube. L’altre, més de 530 milions. Tot i els números, aquest tàndem va decidir separar-se després de la publicació del seu segon àlbum el 2016. Però no sembla un divorci gaire definitiu. Macklemore va retransmetre aquest estiu per Instagram el casament del seu col·lega. De moment, però, el padrí de bodes Macklemore publica el seu primer disc en solitari en 12 anys. Veurem quin tipus de padrí busca ell.