Dance Mania és un dels noms escrits en lletra majúscula en la historia de la música house. Aquest mític segell de Chicago ha estat clau en l’evolució del gènere i ha cobert diferents variants estilístics que van del so clàssic escola Chicago fins el acid o el ghetto house. Per aquestes raons Dance Mania protagonitza avui la nostra ‘Retrospectiva’. El segell de Chicago va iniciar la seva activitat el 1985 dirigit pel productor Jesse Saunders, qui abandonava el segell un any més tard, deixant-lo en mans de Raymond Barney, responsable d’una xarxa de distribució discogràfica anomenada Barney’s Records, en la que figurava Dance Mania. Progressivament el segell es va anar fent amb una sòlida reputació, inicialment funcionant com a showcase del so clàssic de Chicago amb releases a càrrec de gent com Lil’ Louis, Hercules o The Housmaster Boys.

Impressiona escoltar les primeres referències del 85 o 86, quant l’estil encara no tenia ni nom i comprovar com de visionaris i avançats eren aquells tracks primitius. Progressivament Dance Mania va anar apostant pel so brut, cru, contundent i proper al techno d’una nova generació de productors de Chicago com Robert Armani, Dj Rush o Traxmen. La darrera etapa de Dance Mania, a mitjans dels noranta, va estar dominada per un so que podríem dir que ella mateixa va inventar, el que es coneix com a ghetto house, una derivació del house minimalista, crua, rapida i plagada de frases i samples quasi pornogràfics. Els líders d’aquesta etapa van ser artistes com Dj Funk, Dj Deeon, Jammin Gerald o Waxmaster Maurice entre d’altres. Dance Mania tancava les portes el 1999 i alguns anys més tard, Dj Funk va crear una web amb el mateix nom, sota la llicència de Raymond Barney, des d’on es dedica a reeditar material clàssic del segell.

Com és habitual la nostra acurada selecció de novetats discogràfiques a ‘Actualitat i el repàs de l’escena de clubs de la nostra ciutat a ‘Clubbing’, completen el nostre programa.

Escolteu el programa sencer aquí: