El debat filosòfic i ciutadà tornarà a inundar una seixantena d’espais de Barcelona en la quarta edició de la Biennal de Pensament, que se celebrarà entre el 8 i el 13 d’octubre. Una de les protagonistes és l’escriptora guanyadora del Nobel Herta Müller, que el 8 d’octubre, a les 18 h, a la plaça de Joan Coromines farà una ponència en què narrarà la seva experiència personal i recuperarà la memòria de les dictadures de l’Europa de l’Est.

Un altre dels convidats estrella serà el dramaturg quebequès d’origen libanès Wajdi Mouawad, autor de la celebrada ‘Tots els ocells’, que participarà en una ponència amb Oriol Broggi, que ha dirigit algunes de les seves obres. Seran els encarregats d’obrir les activitats de la Biennal, també a la plaça de Joan Coromines, el 8, a les 19.30 h.

Debat ciutadà sobre el món actual

En la presentació de la Biennal de Pensament, l’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat que es tracta d’una cita consolidada i que segur que serà un èxit. En aquesta quarta edició, Collboni ha apuntat que, entre els reptes de pes que planteja, Barcelona “ha de presentar ja solucions a reptes com el canvi climàtic i tecnològic o els reptes de la democràcia”. El comissari Raül Garrigasait ha entomat el repte que sigui “antena dels moviments del món però també veu de Barcelona”.

El certamen enguany coincideix amb el 12 d’octubre i obrirà la reflexió sobre el postcolonialisme. A més, aquest 2024 Barcelona és Capital Europea de la Democràcia i per això es reforcen els espais de diàleg amb la ciutadania.

Biennal Pensament Barcelona 2022

Ponències, instal·lacions i espectacles

El programa combina ponències i taules rodones amb altres propostes com un espectacle de poesia visual a càrrec de la poetessa Mayte Gómez Molina o l’espectacle de la ballarina i coreògrafa Mabel Olea, així com un manifest poètic amb set creadors de diferents disciplines, hereu de l’última intervenció al certamen del poeta Enric Casasses. En total, 120 ponents en 65 activitats.

El pòdcast ‘Las hijas de Felipe‘ presentarà una immersió en els racons més remots dels segles XVI i XVII, que combinarà amb el present en un anacronisme estratègic. Al CCCB es podrà veure també una instal·lació sonora, “Sirenes i robots” en què l’oceanògraf Joan Llort i el duo vocal Tarta Relena exploren els cants de sirena en una obra que convida a reflexionar sobre la tecnologia i el mite, i s’endinsa en els misteris de les profunditats marines.

Pel que fa als espais, seran centrals el Pati de les Dones del CCCB i la plaça de Joan Coromines, a Ciutat Vella, amb activitats també a Can Felipa (Sant Martí), el Canòdrom de Sant Andreu, la Model, la plaça Masadas, els Jardins del Doctor Pla i Armengol (el Guinardó) i la plaça de la Vila de Sarrià. La Biennal de Pensament està comissariada per Raül Garrigasait, Mar Rosàs i Xavier Fina i el CCCB, amb programació artística pensada per La Sullivan.