L’Amèlia López va treballar de brodadora de mà i de màquina al Centre de Salut Mental de Sant Boi de Llobregat. A la roberia era on cosien la roba dels malalts i dels frares, els marcava els noms i el número de cel·la, feia estovalles per l’església i apedaçava les peces estripades que ho necessitaven. Quan tenia 15 anys, l’Amèlia va patir un accident que li va marcar la vida: li van haver de tallar la cama, però tot i això treballava i després feia les feines de casa. “Érem quatre germanes i la meva mare no va permetre mai que m’ajudés ningú. Si hagués tingut una altra mare hagués sigut una ‘tonta’ acabada”.

Quan tenia 15 anys em van tallar una cama però la meva mare va voler que fes les feines de casa com les meves germanes”
Amèlia López

L’accident va ser un cop molt dur, però la vida li ha portat coses molt bones, com per exemple un marit “que és un sol de primavera”. Un jugador de rugbi de la Santboiana, Esteve Valls Carbonell, amb qui fa 62 anys que estan casats. I una filla que també “és un sol”, Agnès Valls López. L’Amèlia fa d’ajudant de cuina de l’Hermínia Giménez que ha portat una recepta força especial: mandonguilles amb salsa de fruites seques.

Recepta de mandonguilles amb salsa de fruites seques

Ingredients

  • 600 g carn picada de vedella  
  • 400 g carn picada de porc  
  • 2 ous  
  • 1 grapat de nous  
  • 1 grapat d’ametlles torrades  
  • 1 grapat de festucs pelats  
  • 1 l brou de carn  
  • pa sense gluten  
  • farina d’arròs  
  • espècies: pebre, cúrcuma, gingebre, all i i julivert  
  • oli  
  • sal  

Com es fan les mandonguilles amb salsa de fruites seques?

Per començar pastem la carn picada amb l’all i julivert, totes les espècies, els ous, la sal, i el pa sense gluten que hem posat en remull amb aigua. Formem les mandonguilles, les passem per la farina d’arròs i les fregim. Les reservem i fem la salsa, triturant totes les fruites seques amb el brou. La posem a la cassola i quan comenci a bullir hi posem les mandonguilles. Abaixem el foc perquè facin xup-xup almenys 10 minuts.   

Consells de nutrició

  • És una recepta saludable per a persones celíaques.  
  • També és adequada per a persones amb intolerància a la lactosa.  
  • Es recomana menjar carn vermella un o dos cops a la setmana.
  • És una recepta hipercalòrica.