La intenció del youtuber queda pal•lesa just en començar el vídeo. Va farcir unes galetes amb pasta de dents i en trobar una persona sense sostre a Sants-Montjuïc, primer va donar-li 20 euros, i després li va oferir el paquet humiliant-lo i menyspreant-lo. L'home va menjar-se-les i després va tenir nàusees. Al jove l'han denunciat la Guàrdia Urbana i la mateixa víctima per un presumpte delicte contra la integritat moral i d'odi per aporofòbia, que podria agreujar-se per haver difós la seqüència a Internet. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania "Aquests fets ens preocupen com a Ajuntament perquè no són uns fets aïllats. Personar-nos en el cas del youtuber com a acusació popular." El cas més conegut i mediàtic a la ciutat va ser el de Rosario Endrinal, que el 2005 va morir cremada per tres joves mentre dormia en un caixer de Sant Gervasi. Però de casos n'hi ha diversos, com aquest en què seguidors de l'Arsenal van burlar-se d'aquest captaire amb discapacitat física que demanava almoïna. Van fer veure que li posaven diners dins d'un barret i abans de donar-li, li van treure. MARTA MARTORELL / MARIA PORTA "Segons un estudi de l'Observatori dels Delictes d'Odi contra Persones sense Llar, a l'estat una de cada tres persones sense sostre ha estat víctima d'insults o de tracte vexatori i una de cada cinc ha estat agredida físicament. L'entitat alerta, a més, que en la major part dels casos els autors són joves." JESÚS RUIZ, director del Centre d'Acollida Assís "Tornen de festa i continuen la festa agredint o humiliant les persones en situació de sense llar, ja sigui als caixers, al carrer, als parcs." També alerten que en més de la meitat dels casos la víctima no ho denuncia i el cas agafa volada quan es difon pels mitjans o per les xarxes.
Els fets van passar el 17 de gener, quan el noi, que és un youtuber conegut amb més d’un milió de seguidors, va regalar un bitllet de 20 euros a una persona sense sostre i després li va donar un paquet de galetes, que anteriorment havia farcit de pasta de dents. Segons la Guàrdia Urbana, l’home explica que després de menjar-se-les es va començar a trobar malament i a tenir moltes nàusees. El noi va gravar tota la seqüència dels fets i va distribuir el vídeo a través de la plataforma YouTube.
Si s’obre una investigació del cas, l’Ajuntament s’hi personarà com a acusació popular. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha dit que aquest cas podria ser encara més greu si els subscriptors del canal de YouTube del jove són menors. També ha alertat que “no és un cas aïllat”. Un dels darrers va ser la setmana passada, quan es van detenir dos homes per presumptament haver agredit un sensesostre dins d’un caixer de l’Eixample. Per això, Asens ha explicat que aviat presentaran una iniciativa per apoderar les persones pobres.
La Guàrdia Urbana va tenir coneixement del vídeo aquest dimarts i al migdia van localitzar la víctima en un carrer del barri de la Marina de Port, a Sants-Montjuïc, on li van oferir la possibilitat de denunciar els fets i, segons el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, l’home hi va accedir. El consistori també li va oferir acollir-se als serveis del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona i el Servei d’Inserció Social (SIS) que l’Ajuntament ofereix a les persones que dormen el carrer.
Mentre els agents parlaven amb ell, s’hi va acostar l’autor del vídeo, que volia passar la nit amb l’home, gravar-lo de nou i demanar-li disculpes públicament a través del seu canal de YouTube. En la motxilla, la Guàrdia Urbana va comprovar que hi duia un sac de dormir, mantes i una càmera. El noi té un vídeo penjat a la xarxa en què demana perdó pels fets ocorreguts.
La Guàrdia Urbana el va identificar i l’ha denunciat per un presumpte delicte contra la integritat moral, ja que va infligir un tracte degradant, menyspreant la dignitat i integritat moral d’una persona en risc d’exclusió social. A més, la pena podria agreujar-se, ja que els fets els va gravar i difondre a internet. La policia també ha posat en coneixement de l’autoritat judicial aquests fets per si poden ser constitutius d’un delicte d’odi en la vessant d’aporofòbia, és a dir, de fòbia a la pobresa o als pobres.
Els autors són majoritàriament persones joves
L‘Observatori Hatento, de delictes d’odi i discriminació, també ha denunciat els fets i els ha posat en coneixement de la Fiscalia Provincial de Barcelona. L’entitat alerta que en la major part dels casos els autors que humilien o agredeixen persones sense llar són joves. A més, asseguren que a l’estat un de cada tres sensesostre ha rebut insults o tracte vexatori i un de cada cinc ha estat agredit físicament. Segons el director del Centre d’Acollida Assís, adherit a Hatento, Jesús Ruiz, el més preocupant és que el 63 % de les víctimes no denuncien els fets. Això, per Ruiz, ho demostra el fet que en la memòria de la Fiscalia Provincial de Barcelona només es recullen tres casos d’aporofòbia el 2015 i el 2014, cap.