Des del 10 de gener l’anticicló no treu el nas a casa nostra. En aquestes dues setmanes sense anticicló hem tingut gairebé de tot: una primera gran entrada d’aire polar, que va deixar una de les nevades més importants dels últims anys als Pirineus, sobretot al vessant nord, on els gruixos van superar el metre i mig de neu nova acumulada.

Uns dies més tard, ens va arribar una entrada d’aire continental, que ens va deixar les temperatures més baixes a Barcelona dels últims quatre anys, van arribar a baixar per sota dels zero graus a la part alta de la ciutat. Aquesta entrada d’aire continental va formar una borrasca al sud de la península i va ser la que va comportar una de les nevades més importants que es recorden al sud-est peninsular. Indrets com Múrcia, Alacant o València van veure neu fins a les platges.

Aquesta mateixa borrasca va progressar cap al nord i no va deixar neu a la costa catalana, però sí que va deixar un dels temporals marítims i de vent més durs dels darrers 15 anys. A Barcelona el vent va acostar-se a la marca dels 100 km/h el cap de setmana del 21 i 22, amb onades que van superar els vuit metres d’alçària a la boia que la xarxa de Ports de l’Estat té unes milles mar endins just davant la costa barcelonina.

Sense gairebé temps per recuperar-nos (i quan molts mapes ja començaven a indicar que tornava l’anticicló i la temperatura remuntaria clarament) va arribar una altre episodi molt poc usual. Una bossa d’aire fred en altura va creuar l’anticicló de nord a sud i va arribar directament a Catalunya. El resultat: una altra gran nevada als Pirineus i als Prepirineus i nevades testimonials a indrets molt poc habituals situats per damunt dels 300 metres d’altura. Va ser el moment de Collserola, tot i que finalment només es van veure alguns flocs de neu despistats barrejats amb l’aigua.

I per acabar-ho d’adobar, una tongada de pluges que ens arribarà entre aquest divendres i dissabte, amb pluja que pot ser molt abundant, general continuada i amb una altra més que previsible gran nevada a cotes mitjanes i altes dels Pirineus, sobretot del vessant sud. Tindrem un altre petit temporal marítim dissabte, tot i que res a veure amb el del cap de setmana passat.

Més enllà no es veuen (de moment) grans canvis en el temps, tot i que en els mapes a mitjà termini continuen sense aparèixer els anticiclons a casa nostra.

Tot i que el sol hagi estat car de veure, l’absència de l’anticicló ha tingut un efecte molt positiu a la nostra vida quotidiana. I és que, si més no, durant prop d’un mes, la contaminació ha passat de puntetes en un dels mesos més problemàtics per la persistència usual de l’anticicló.

Si els Reis Mags existeixen, queda clar que van fer cas de les peticions dels amants de la meteorologia, en un mes de gener que ha estat (i és) un gran regal meteorològic.