"Vull aprendre català primerament perquè visc aquí, a Catalunya, i quan jo vaig arribar escoltava la gent i era diferent al castellà." "Diu: 'què és això?'." "Deia: 'què és això? quin idioma és això?'." Són la Victoria i el Josep. L'una vol aprendre català i l'altre l'ajuda a practicar-lo durant uns minuts al dia, quan comparteixen trajecte i conversa als Ferrocarrils de la Generalitat. Ells formen una de les parelles lingüístiques de la nova prova pilot que han posat en marxa la Plataforma per la Llengua i els Ferrocarrils de la Generalitat, amb la intenció que, tothom qui ho vulgui, pugui convertir-se en aprenent o ensenyant de català a través d'una conversa informal. MIREIA PLANA, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua "No són cursos de català. No hi ha professors, no hi ha alumnes. Són dues persones que es troben per parlar de diferents temes en català. Establim vincles amb altres persones, intercanviem inputs culturals i de tota mena i ens ajuda a conèixer altres cultures." Com ells, tots els que vulguin participar-hi s'han d'adreçar a Plataforma per la Llengua per trobar un possible company que faci el mateix trajecte i en el mateix horari. Des de Ferrocarrils no és la primera vegada que aposten per aquest tipus d'experiències. Fa dos anys ja van crear grups de conversa en anglès. L'objectiu, però, continua sent el mateix: donar valor afegit al viatge. ENRIC TICÓ, president de Ferrocarrils de la Generalitat "Ens sentim això, una petita peça per fer aquest país més normal, més integrat i, per tant, que la gent satisfaci les seves necessitats de tranport i, per tant, pugui viatjar còmodament i puntalment, però que aquest viatge no caigui en sac perdut." La prova pilot s'avaluarà al juliol, quan es decidirà si pot entrar a formar part del servei de forma definitiva. Mentrestant, però, els que no en tinguin prou amb la durada del trajecte, podran continuar la conversa acompanyats d'un cafè gratuït en un dels set establiments de Café Café repartits per la xarxa de trens.

La iniciativa és una adaptació del programa Voluntariat per la llengua, que s’està duent a terme des de fa 14 anys. A més de conversar en català durant els trajectes, en aquesta versió les parelles lingüístiques podran continuar la conversa acompanyades d’un cafè gratuït en una de les set estacions on hi hagi un establiment de Café Café.

Els participants, tant aprenents com ensenyants, han de contactar amb la Plataforma per la Llengua per registrar-se com a voluntaris lingüístics. Els que se sumin a la iniciativa tindran un carnet del programa -els ensenyants també duran un distintiu- i podran gaudir de diversos descomptes en equipaments culturals i establiments de Catalunya.

Durant l’any 2016, a Barcelona ja es van crear més de 2.000 parelles lingüístiques a través de les activitats de dinamització habitual de les entitats i el 2015 ja es va dur a terme una experiència similar als FGC. Es van crear grups reduïts per practicar, també en els desplaçaments diaris, la conversa en anglès .

Ara la idea transportada al català es posa en marxa aquest gener i se n’avaluaran els primers resultats a finals de juliol, quan es decidirà si s’implanta de forma definitiva aquest projecte. La majoria de voluntaris que s’esperen que s’hi apuntin són persones d’entre 20 i 70 anys amb una destacada presència de dones com a ensenyants. El gran percentatge d’aprenents també està format per dones, de diferents edats i orígens, com el Pakistan i l’Amèrica Llatina.