La samarreta verda els identifica. Són els voluntaris de la Copa Amèrica de vela 2024. De les 7.000 sol·licituds rebudes, l’organització n’ha seleccionat només una tercera part. 2.300 persones que han estat repartides en quatre àrees: mar, terra, mitjans de comunicació i senyal de televisió. La seu la tenen al World Trade Center però es mouen per tots els espais on té lloc l’esdeveniment esportiu i prèviament han rebut formació per desenvolupar la seva tasca.

Un perfil local, paritari i de 18 a 93 anys

“El perfil del voluntariat és un 80 % de persones locals“, explica Xavier Prat, director dels voluntaris de la Copa Amèrica de vela. Bona part d’aquests voluntaris són de Barcelona, però també d’altres punts de Catalunya, en especial del litoral, cosa que els fa estar vinculats d’una manera o un altra amb el mar. El 20 % del voluntariat restant són persones que formen part dels mateixos equips de l’esdeveniment i representen unes 12 nacionalitats.

La paritat era una fita que tenia clara l’organització. Són 50 % homes i 50 % dones. Pel que fa a les edats, la gent jove de 18 a 30 anys, estudiants o acabats de llicenciar, representa un gruix important però estan representades totes les edats. “Hem volgut tenir un molt bon repartiment entre 18 i la persona més gran que tenim que és una persona novaiorquesa que viu a Barcelona i que té 93 anys” explica Prat.

Una futura oportunitat laboral

El mateix director dels voluntaris assegura que la majoria han començat aquest dijous. S’han fet sis grups que, en general, treballaran 10 dies seguits però sempre tenen l’opció de formar part d’altres grups, de manera que s’ha ajustat la disponibilitat dels voluntaris amb les necessitats de l’organització per als 68 dies de l’esdeveniment.

Per a molts joves, el fet de viure la Copa Amèrica de vela des de dins els emociona i també són conscients que el seu pas per aquest gran esdeveniment el posaran al currículum i els pot obrir portes en un futur immediat per l’experiència i els contactes que puguin fer. N’és molt conscient l’Olivia Haverkamp, de 21 anys i graduada en organització d’esdeveniments i protocol. “En el meu cas estic ajudant de forma interna els organitzadors realitzant diferents tasques tant pel que fa al centre de voluntaris, la “fan zone”, la Race Village o als equips directament”.

Jubilats amb ganes d’aprendre

Entre les persones majors de 50 anys n’hi ha algunes que ja van ser voluntàries als Jocs Olímpics del 1992. I pel que fa al perfil de persones jubilades es tracta de gent amb ganes d’estar activa i aprendre. El Francesc Rosell, de 72 anys, explica que es troba a l’àrea de sostenibilitat, és una novetat de l’organització de la Copa Amèrica per mesurar quin impacte tindrà l’esdeveniment pel que fa a la petjada de carboni, entre molts altres aspectes. “És interessant perquè no conec gaire aquest tema i així podré aprendre’n alguna cosa, segurament no per al meu futur professional però sí per enriquir-me com a persona”, afirma Rosell.

Comparteix a: