Més de 2.300 voluntaris han volgut cedir el seu temps a l’organització de la Copa Amèrica de vela 2024 per viure des de dins aquest esdeveniment esportiu, des dels diferents grups de suport que s’han creat. Però n’hi ha un que, amb diferència, és el més gran de tots. Es tracta de Daniel P. Solon, un home de 93 anys amb una àmplia experiència en l’àmbit de la comunicació que farà articles per al web corporatiu explicant com és la Copa Amèrica de vela des de dins des del seu punt de vista.

El primer cop que fa de voluntari

En Daniel explica que segueix de ben a prop tota l’actualitat i quan va saber que s’obria un procés per formar part de l’equip de voluntaris de la Copa Amèrica de vela no s’ho va pensar dues vegades. “Era el moment perquè és un gran esdeveniment per a Barcelona, una ciutat molt interessant i, a més, jo no havia estat voluntari abans, així que aquesta era una bona oportunitat”, explica. La seva edat no era cap impediment per a ell, només esperava que el seleccionessin, i així va ser.

El Xavier Prat, director dels voluntaris de la Copa Amèrica, explica que “ens va semblar de les persones més encantadores de totes. S’havia informat quin era l’equip de voluntaris, qui era la Natàlia Via-Dufresne, ens va demanar fotos a tots. Ens vam adonar que el Daniel havia de formar part del nostre equip“. De fet, Prat explica que de les 7.000 sol·licituds rebudes, l’organització en va seleccionar només una tercera part, 2.300 persones entre els 18 i els 93 anys. En Daniel es troba amb diferència a un dels extrems. “Generalment soc el més vell de l’edifici. Encara em sorprenc cada matí, veig que tinc pols i que soc aquí”, bromeja.

Periodista amb una dilatada experiència professional

Neus Jordi, del Media Centre de la Copa Amèrica de vela, on es troben tots els periodistes que estan cobrint les regates, admet que per l’edat del Daniel tenien clar que no li volien donar una tasca que el suposés molt d’esforç. Per això han decidit donar-li la llibertat perquè expliqui l’esdeveniment des de dins amb els seus ulls. “Que en pugui escriure un reportatge per al web en primera persona explicant la seva experiència. Trobem tots que pot ser molt interessant i enriquidor”, assegura Neus Jordi.

De fet, el Daniel ha treballat tota la vida en l’àmbit de la comunicació. “Al principi vaig treballar en comunicació corporativa, però després vaig fer de periodista i vaig cobrir temes relacionats amb l’aviació. Va ser com una barreja de totes dues funcions”, explica en Daniel. Encara no ha escrit cap article, tot just acaba d’aterrar, i ho farà als mesos de setembre i octubre. Els articles es podran llegir al web oficial de la Copa Amèrica de vela.

Un barceloní d’origen nord-americà

En Daniel va néixer a Boston però quan encara era un nadó ja va deixar aquesta ciutat. Per la feina del seu pare i la seva posterior carrera professional personal ha viscut a un munt de ciutats nord-americanes com Chicago, Filadèlfia, Cleveland, Milwaukee o Nova York. De fet, és defineix com a novaiorquès però l’any 1978 amb la seva dona es van instal·lar a Londres per motius professionals i ja no van deixar el continent europeu.

Pensant en la jubilació, van creure que la ciutat ideal era mediterrània i es deia Barcelona per l’esplendor que li havien donat els Jocs Olímpics del 92. Van arribar una dècada després, el 2002, i ja no se n’han mogut. La seva companya de vida va morir fa set anys i no té descendència. Viu sol a l’Eixample, a prop de la plaça de Tetuan, però el coneixen bé al seu barri i té una forta comunitat. Entre d’altres, forma part de l’organització Democrats Abroad de la ciutat. Si s’ha de decantar per a algú a la competició internacional admet que no dubta a donar tot el seu suport als regatistes nord-americans. Desitja que s’emporti el trofeu l’American Magic, que competirà amb el vaixell Patriot.