El viaducte de Vallcarca celebra aquest 2023 un segle d’història. El pont es va construir per unir els barris del Putxet i el Coll i salvar la riera de Vallcarca. Després d’aquests 100 anys s’ha convertit en una infraestructura icònica, però també en un símbol del barri. Amb motiu del centenari, el districte de Gràcia ha organitzat aquest dissabte al vespre una festa popular als Jardins de Manuel Blancafort.

La infraestructura va ser dissenyada per l’arquitecte Miquel Pasqual Tintorer. Quan es va construir, a principis del segle XX, va ser una gran obra d’enginyeria civil. De fet, va ser la primera vegada a Catalunya que es va fer servir formigó armat amb ferro per cimentar la construcció.

Un mirador de Gràcia amb vistes privilegiades

El pont de Vallcarca forma part del perfil de Vallcarca i els barris limítrofs, però és molt més que un pont icònic. També és un mirador amb vistes privilegiades al districte de Gràcia i té un jardí entre els pilars. És precisament als Jardins de Manuel Blancafort, on s’ha organitzat la festa popular amb música, tabalada i espectacle de foc. El concert anirà a càrrec de La Porteña y los Piratas i la tabalada i la pirotècnia, de La Malèfica del Coll.

vistes viaducte de Vallcarca

Exposició fotogràfica itinerant

Per celebrar el centenari, el districte de Gràcia ha fet una exposició fotogràfica amb imatges històriques. La mostra, titulada “El viaducte de Vallcarca: cent anys unint els barris” té caràcter itinerant. S’ha estrenat al Centre Cívic El Coll – La Bruguera i després passarà per altres equipaments.

Els materials que s’hi exposen formen part de l’arxiu del Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca. L’exposició també inclou diversos textos de Josep Marsans, un dels protagonistes del moviment veïnal de l’època.

Comparteix a: