L’estat espanyol va rebre 16.755 sol·licituds d’asil l’any passat, el que equival a un 1 % de totes les sol·licituds fetes a la Unió Europea. Per això, el president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares, alerta que “cap país té excusa per no complir amb les quotes d’acollida de refugiats, però Espanya encara menys”.
El 2016, d’altra banda, es van resoldre 10.250 sol·licituds d’asil, i prop del 70 % van ser favorables. Una situació que fins ara era a la inversa, prop del 70 % es denegaven. En aquest cas, però, es tractava d’expedients de persones que fugien del conflicte sirià (6.160 de les 6.855 peticions resoltes favorablement). Finalment, només es van concedir 355 estatuts de refugiats. A principis d’aquest any es van superar les 21.600 sol·licituds pendents de resolució.
Estela Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, lamenta que no es tracti de la mateixa manera que els sirians persones que fugen d’un conflicte bèl·lic com el d’Ucraïna o Mali, ja que l’estat s’acull al principi de precaució, i en pot dilatar el temps de resolució. El focus d’atenció també s’ha posat en les dones, que són, segons explica el president de CCAR, les que més pateixen situacions de vulneració dels seus drets quan estan en trànsit per arribar a un país segur.
El Mediterrani, la frontera més mortífera
Des de CCAR s’alça la veu una vegada més per reclamar vies legals i segures perquè les persones que fugen dels seus països ho puguin fer sense posar en risc la seva vida. De fet, el 2016 s’han documentat 5.098 persones ofegades al Mediterrani, però Pareja lamenta que “aquestes són només les que hem detectat, segur que en són moltes més.”