L’ofegament és la segona causa de mort accidental entre infants amb edats compreses entre els cinc i 14 anys. Una dada que es pot reduir amb la prevenció, ja que molts casos es poden evitar, sobretot en els més petits. Des de fa dos anys, la Fundació CET10 apropa a les escoles i casals d’estiu, unes jornades de prevenció i activitats en família. Aquest divendres l’activitat ha estat a la piscina del Centre Esportiu Municipal de Bac de Roda. Enguany, la tercera edició arriba amb la maleta pedagògica, una novetat que ha presentat Ana Caso, responsable d’Esport i Lleure de la Fundació CET10. Es tracta d’una activitat en què els nens més petits aprenen a prevenir els accidents a l’aigua amb jocs i tallers de manera lúdica i senzilla.

Aquests accidents, però, són evitables en la majoria d’ocasions. Ramsés Martí, expert en Seguretat Aquàtica, alerta que “es diu que s’ha de vigilar però no es donen les pautes necessàries, i la jornada el que intenta és donar als pares, de manera visual i participativa, les eines per garantir la seguretat dels infants a l’aigua“. Martí també ha explicat les claus per realitzar una vigilància constant i com s’identifica si el nen està tenint problemes.

Una de les primeres recomanacions és ensenyar els infants a nedar com més aviat millor perquè aprenguin a surar a l’aigua. Això pot reduir el risc d’ofegament i és un dels consells principals que inclou el decàleg que es repartirà a partir d’ara i durant els casals d’estiu a totes les famílies. El 2017, el 33,3 % de les morts registrades en menors de 18 anys s’han produït en piscines domèstiques no vigilades i el 22,2 % a platges sense vigilància.