La Fundació CET10 ha encetat la tercera edició de la campanya “Cap nen s’ofega” amb l’objectiu de reduir la xifra d’ofegaments. Es tracta d’una jornada farcida d’activitats centrada en la prevenció d’accidents a l’aigua. Especialment s’explica a les famílies com actuar en una situació de risc i es recomana que els infants aprenguin a nedar com més aviat millor.

L’ofegament és la segona causa de mort accidental entre infants amb edats compreses entre els cinc i 14 anys. Una dada que es pot reduir amb la prevenció, ja que molts casos es poden evitar, sobretot en els més petits. Des de fa dos anys, la Fundació CET10 apropa a les escoles i casals d’estiu, unes jornades de prevenció i activitats en família. Aquest divendres l’activitat ha estat a la piscina del Centre Esportiu Municipal de Bac de Roda. Enguany, la tercera edició arriba amb la maleta pedagògica, una novetat que ha presentat Ana Caso, responsable d’Esport i Lleure de la Fundació CET10. Es tracta d’una activitat en què els nens més petits aprenen a prevenir els accidents a l’aigua amb jocs i tallers de manera lúdica i senzilla.

Aquests accidents, però, són evitables en la majoria d’ocasions. Ramsés Martí, expert en Seguretat Aquàtica, alerta que “es diu que s’ha de vigilar però no es donen les pautes necessàries, i la jornada el que intenta és donar als pares, de manera visual i participativa, les eines per garantir la seguretat dels infants a l’aigua“. Martí també ha explicat les claus per realitzar una vigilància constant i com s’identifica si el nen està tenint problemes.

Una de les primeres recomanacions és ensenyar els infants a nedar com més aviat millor perquè aprenguin a surar a l’aigua. Això pot reduir el risc d’ofegament i és un dels consells principals que inclou el decàleg que es repartirà a partir d’ara i durant els casals d’estiu a totes les famílies. El 2017, el 33,3 % de les morts registrades en menors de 18 anys s’han produït en piscines domèstiques no vigilades i el 22,2 % a platges sense vigilància.