Els veïns de Vallcarca i el Coll han guanyat un nou espai. Es tracta de la Casa Canals i Junyer, l’antic Consolat de Dinamarca, que actualment és propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Amb els treballs de rehabilitació de l’espai per fer-hi activitats culturals es va buidar tot l’immoble, però se’n va conservar l’esquelet. El mes de maig, ja es van obrir al públic els jardins de la casa, on hi ha una guingueta amb servei de bar. Ara, els dies 4 i 5 d’octubre, el veïnat podrà conèixer aquest nou equipament, que, durant tres mesos i a mode de prova pilot, acollirà activitats de dinamització social i cultural.

Activitats culturals i científiques

Àngels Poblet, de la Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat, encarregada de dinamitzar les activitats a l’equipament, ha explicat a betevé que han organitzat principalment accions culturals i científiques. “Hi haurà un planetari familiar, col·laborarem amb les 48h Open House i més”, ha detallat. En total, tenen planejats entre tres i quatre esdeveniments per setmana entre el dijous i el diumenge.

La representant de la federació ha animat els veïns encuriosits, que ja han vingut aquest primer dia, a acostar-s’hi per proposar més activitats que els interessin. “Tota la vida passat per aquí davant sense poder entrar a la casa… És impressionant” ha comentat una veïna.

A banda de l’agenda d’actes organitzats de manera ordinària, es podrà demanar l’ús del recinte per fer-hi activitats en els horaris disponibles.

Què es conserva?

Després de la rehabilitació, el que es conserva de l’edifici original del 1900 és essencialment l’esquelet. A més, també s’ha pogut recuperar el paviment del casalot, fet de rajoles hidràuliques. Mentre es facin les activitats culturals l’espai romandrà així, però està previst que en algun moment esdevingui un casal de barri i aleshores s’hi faran més treballs per condicionar-lo.

Rajoles hidràuliques de la Casa Canals i Junyer
Esquelet de la Casa Canals i Junyer

Els jardins i la guingueta

En la reforma dels jardins, es va mantenir l’estil original del casalot i es va reciclar la runa dels enderrocs que es van fer durant la urbanització per pavimentar l’espai. Així, s’han convertit en una zona d’estada que a més suposa una drecera que comunica el viaducte de Vallcarca amb el carrer de Gustavo Bécquer i millora així la connexió entre el Coll i Vallcarca i els Penitents.

Allà també hi ha La Dolors Bar, que des del primer dia ha esdevingut un espai de referència per al veïnat.

L’origen del nom Canals i Junyer

El palauet es va erigir a principis del segle XX i, a més d’acollir el Consolat de Dinamarca, també va ser la residència de la pedagoga Dolors Canals i el pintor Joan Junyer, que el van cedir a les institucions i ara donen nom al recinte. A més, la pedagoga també dona nom al bar dels jardins.