La situació dels habitatges amb aluminosi al Besòs i Maresme torna a estar al punt de mira. Aquest dissabte, una família va haver de ser desallotjada perquè, segons els Bombers, hi havia risc que s’ensorrés el sostre de la finca, al carrer de Catània número 6. La família ha hagut de passar la nit al CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) i es preveu que s’hi estiguin fins aquest dilluns, que és quan tenen una cita urgent amb serveis socials per valorar el cas. De moment, no saben quan podran tornar a casa.

Teresa Pardo és la portaveu de l’Associació de Veïns SOS Besòs, i afirma que fa temps que els edificis estan molt a prop d’esfondrar-se: “El que va passar ahir era una cosa que estava avisada”. En aquest sentit, denuncia que les solucions que reben són temporals i impliquen apuntalar cases. “La patologia és estructural, estem arribant a un punt de no retorn“, lamenta Pardo.

Finques amb aluminosi

I és que les estructures són de ciment aluminós: en entrar en contacte amb la humitat es fan malbé i perden consistència. En aquest cas concret, una fuita d’aigua del pis veí de dalt és precisament el que va causar que a la casa de la família evacuada haguessin de posar 15 puntals. Segons Pardo, l’Ajuntament de Barcelona ha reduït el projecte de rehabilitació a només deu comunitats, mentre que “hi ha més de 2800 habitatges afectats“. Per això, estan perdent l’esperança d’arreglar el problema, perquè “es necessita un desemborsament important i voluntat política“.

Els veïns pateixen per la seva seguretat

Aurora Jiménez és una de les veïnes que ha hagut d’apuntalar bona part del seu pis: “Tenim tota la casa amb humitats, el sostre s’està caient i no hem rebut cap ajuda“, i pateix per la seva seguretat. Antonio Romerosa encara no ha hagut de posar puntals, però reconeix que “estem en una situació tan fràgil. Aquí ningú ens fa cas i esperem que no hi hagi una desgràcia. Això es insostenible”, diu queixant-se.

El 2022 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar el Pla de regeneració urbana Besòs i el Maresme. L’objectiu final era detectar i corregir les deficiències existents en més de 5.000 habitatges aixecats durant els anys 50 i amb força problemes estructurals. En total s’han fet obres a 204 pisos.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a