(ACN/Redacció) El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) codirigirà un consorci europeu per desenvolupar solucions basades en intel·ligència artificial (IA) per implantar un “canvi radical” en tota l’atenció als pacients amb ictus, des d’abans d’arribar a l’hospital fins després de tornar a casa. Ho ha explicat el doctor Carlos Molina, cap de la Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron. El projecte, anomenat Umbrella, durarà cinc anys, fins al 2029, i té un pressupost de 26,9 milions d’euros. Els impulsors preveuen que més d’un milió de pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic agut i prop de 10 milions de supervivents es beneficiaran a la Unió Europea del projecte.

Revolucionar l’atenció als pacients

Els responsables d’Umbrella volen utilitzar el potencial de la intel·ligència artificial i les tecnologies digitals per obrir un nou paradigma, fins i tot parlen de revolucionar, l’atenció dels pacients que pateixen un ictus. La idea és aplicar un enfocament integral que abordi les mancances al llarg del procés assistencial, des del diagnòstic i tractament d’urgència fins a la rehabilitació i prevenció d’ictus recurrents.

El projecte recollirà dades de forma sistemàtica sobre accidents cerebrovasculars —com de protocols; sistemes de comunicació; tècniques d’imatge o programes de rehabilitació virtual a casa— per desenvolupar models predictius basats en IA que permetin millorar el diagnòstic, la selecció de tractaments o l’avaluació del risc de tornar a patir un ictus.

Una altra de les idees dels impulsors d’Umbrella és escalar a altres hospitals i països el model que Vall d’Hebron va posar en marxa fa uns mesos i que consisteix a concentrar els recursos diagnòstics i de tractament en una sola sala; el concepte One Step.

També volen implantar més recursos diagnòstics a les ambulàncies i tecnologia perquè estiguin “completament connectades” amb l’hospital comarcal i el centre de referència de l’ictus des del primer moment.

La rapidesa, clau en l’atenció

Un ictus es produeix quan el flux sanguini al cervell queda bloquejat per un coàgul (isquèmic) o la ruptura d’un vas sanguini (hemorràgic). Quan apareixen els símptomes, el diagnòstic precoç és crucial per prevenir les seqüeles i salvar la vida. En un pacient amb ictus, es calcula que cada minut moren dos milions de neurones i per això se sol dir que “temps és cervell”. 

En el marc d’aquest projecte, també hi ha sobre la taula estendre una altra iniciativa de Vall d’Hebron, el projecte Nora; una aplicació per fer seguiment dels pacients un cop reben l’alta i tornen a casa i millorar el compliment de la pauta mèdica i el control dels factors de risc vascular. Un dels objectius és reduir els reingressos hospitalaris després d’un ictus per sota del 15 % i els accidents recurrents per sota del 25 % al cap d’un any, quan ara es troben en el 25 % i el 30 % a escala europea.