La festa del sacrifici del xai és una commemoració al que era aquest sacrifici que el profeta Abraham anava a fer amb un dels seus fills. L'altre punt d'aquesta festivitat és que es commemora també la fi del peregrinatge a terra santa de la Meca i a la medina. Tenemos costumbre de levantarse muy pronto, ponernos unas ropas nuevas. Nos vamos a la mezquita a rezar. Luego todo el mundo se pide perdón por los pecados y luego nos encontramos todos y hacemos comidas, compartimos.... Cada uno coje su cordero y bueno, a comer. Es un día para estar con la família. Compartimos muchas cosas. Es el día del cordero. Es como Navidad. Son casi tres días, no solamente un día. El cordero se tiene que partir por tres. Uno para los pobres, otro para la família que no tienen nada y el tercero, para nosotros. Hemos comprado 30 euros de cordero, de costillas, para poder hacerlo a la brasa ya que sólo tenemos unas horas para hacer algo y luego tenemos que trabajar. Por ejemplo, el año pasado hay crisis también pero no como este año. Este año es mucho. La gente no tiene para comprar cordero ni para nada. Es muy poca gente. Por ejemplo, el año pasado he comprado 100 corderos y este año la mitad, 50.

La festa del sacrifici recorda el moment bíblic i de l’Alcorà en què Déu ordena a Abraham que sacrifiqui el seu fill. En l’últim moment, però, li atura el braç i substitueix el nen per un be. Per això, la tradició marca que els fidels han de sacrificar un animal aquest dia i menjar-se’l.

Tradicionalment, als països musulmans el sacrifici es fa a casa, seguint el precepte de matar-lo mirant a la meca i d’un tall al coll. Aquí, però, la normativa prohibeix fer-ho i per això els fidels els encarreguen a les carnisseries halal. Algunes, com les del Raval, avui no donaven l’abast. Tot i això, asseguren que les comandes han caigut a la meitat arran de la crisi i molts només s’emporten una part de l’animal.

Segons l’islam, el xai sacrificat s’ha de repartir en tres parts: una per als pobres, una altra per als convidats i la tercera per a la família. El primer que es menja són les vísceres i durant els dos dies següents, es cuina la resta del xai.