Missatges d'error com aquest no han parat d'aparèixer avui a les pantalles de les farmàcies de tot Catalunya. Les que obren 24 hores estaven avisades que a les dues de la matinada el sistema s'aturaria una hora per manteniment, però fins a les sis no ha començat a funcionar. I ho ha fet de forma intermitent. A partir de les nou, a la majoria de farmàcies era impossible vendre-hi medicaments amb recepta. SORAYA GUERRA, Farmàcia Feriche "Que truquin al 061 o esperar. És que no podem fer-hi res nosaltres tampoc, encara que hi truquem i que diguem que és problema de l'ordinador, no hi podem fer res." El Departament de Salut reconeix que el sistema avui ha anat lent, com també va passar dilluns, però asseguren que en cap moment no ha deixat de funcionar del tot. Una explicació que no es correspon amb el caos que al llarg del dia s'ha viscut en moltes farmàcies. I és que actualment, si falla la connexió al sistema informàtic del Col·legi de Farmacèutics i el CatSalut, les farmàcies no poden vendre cap medicament amb recepta, per urgent que sigui. ANTONIO TORRES, tresorer de l'Associació de Farmacèutics de Barcelona "Tenim un altre sistema alternatiu que és de connexió via una pàgina web, però resulta que també estava fallant. I després hi ha una tercera via, que és a través del telèfon, però el telèfon està col·lapsat. Tu pots trucar i pots tenir resposta al cap d'un temps. Un temps pot ser una hora, dues hores o tres hores." El sistema ha començat a respondre molt millor a partir de les cinc de la tarda, tot i que, des del Col·legi de Farmacèutics adverteixen que el sistema no recuperarà del tot la normalitat fins demà. Als farmacèutics els preocupa ara la implantació dels nous percentatges de copagament dels medicaments, que en teoria haurien d'entrar en vigor aquest diumenge a tot l'Estat. De moment no s'ha fet cap actualització dels programes per fer-ho possible.

El Sistema d’Informació Farmacèutica de Recepta Electrònica (SIFARE) és la xarxa telemàtica que permet a les farmàcies processar les receptes del Servei Català de la Salut. Aquest sistema s’ha actualitzat durant les darreres setmanes per aplicar, des de dissabte passat, 23 de juny, la taxa de l’euro per recepta implantada per la Generalitat. Des de llavors, ha fallat intermitentment durant dos dies: dilluns (el primer feiner després del canvi) i avui.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona tem que torni a fallar a partir de diumenge vinent, quan entraran en vigor els nous percentatges de copagament farmacèutic. Concretament, la majoria de pensionistes passaran a costejar a partir de la setmana que ve el 10 % del medicament, però es beneficiaran d’un límit d’entre 8, 18 i 60 euros mensuals, que variarà en funció de la renda que tenen.

Per tant, l’aplicació d’aquest nou copagament també depén del funcionament del sistema informàtic. Quan falten poc més de 48 hores per a l’1 de juliol, les farmàcies no han rebut encara l’actualització del programa ni cap indicació de com aplicar els nous mecanismes de copagament. El Col·legi de Farmacèutics troba inviable fer-ho a partir de diumenge.

Aquest mateix dijous s’ha pronunciat sobre la qüestió el màxim responsable del ram. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha admès que el sistema no ha funcionat del tot bé però ha desvinculat la incidència de les proves que es fan per implementar el copagament. Diu que és un problema informàtic, de la xarxa, ni tan sols de la nova aplicació de l’euro per recepta.

Després de participar en una conferència a ESADE, Ruiz ha assenyalat que el sistema torna a funcionar amb normalitat i ha enviat un missatge de tranquil·litat respecte de la implantació del nou sistema de copagament del govern central, que començarà a aplicar-se diumenge en funció de la renda dels pacients. Ruiz ha explicat que durant els propers dies es portaran a terme proves del sistema i ha descartat retardar l’aplicació del copagament, ja que està imposada per llei. El conseller de Salut ha insistit que ningú no pagarà més dels topalls establerts.