Ha estat el clam més repetit durant tota la manifestació. Els veïns de la Barceloneta han tornat a sortir avui al carrer per demanar la supressió dels pisos turístics al barri. Creuen que l'Ajuntament ha fet passes per solucionar la situació, però que encara són insuficients. Tot i que durant l'estiu el consistori va ordenar el tancament de 47 pisos turístics il·legals, asseguren que el problemes de convivència continuen. MANEL MARTÍNEZ, portaveu del moviment La Barceloneta diu prou "Nosaltres creiem que el pis turístic és un tipus d'establiment que encaixat enmig de vivendes normals d'habitatge no té sentit de ser" Segons la FAVB, el problema es viu més enllà de la Barceloneta. L'entitat ha carregat contra el model turístic que promou l'administració. LLUÍS RAVELL, president de la FAVB "Esta tenint impactes en la vida del veïnatge, en els preus de l'habitatge pel fenòmen especulatiu que acompanya aquest turisme massificat i en molts altres aspectes de la vida social, quotidiana, de l'urbanisme, de la mobilitat, del medi ambient" Aquesta és la primera vegada que la protesta havia estat també convocada per la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya. Els veïns de la Barceloneta, però, han lamentat la baixa participació. Només hi ha hagut representants del Raval, Nou Barris i el Born. JOAN RIBOT, comissió d'afectats pel projecte urbanístic del Born "Ens estan expulsant directament. Tan als veïns com al comerç de proximitat." La manifestació ha acabat davant de l'Ajuntament, on s'ha llegit un manifest per demanar l'abolició dels pisos turístics.
La marxa ha arrencat abans de les 18 h a la plaça de Catalunya amb unes 700 persones. En baixar per la via Laietana, enmig de crits de “No volem els pisos turístics” i “Trias, atén: aquí hi ha molta gent”, ja eren algunes menys. La manifestació ha acabat passades les 19 h a la plaça de Sant Jaume, on s’ha llegit el manifest reivindicatiu.
A més de les plataformes i associacions de veïns de la Barceloneta, en aquesta ocasió la convocatòria de la manifestació ha estat encapçalada per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i, per primer cop, també la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), que han fet una crida a tota la ciutadania perquè surti al carrer en contra de l’actual model d’indústria turística. Diuen que, als barris més massificats de visitants, perjudica la convivència i provoca una alça insuportable dels preus dels lloguers de tots els pisos, es dediquin o no a ser allotjaments turístics.
Aquests problemes han estat motiu de debat en diverses trobades veïnals convocades per la FAVB, que treballa per consensuar un document sobre un model turístic alternatiu i sostenible per a Barcelona. Avui, però, la resposta no ha estat l’esperada per part de les associacions de veïns de la resta de Barcelona i Catalunya. La manifestació ha estat protagonitzada novament per la gent de la Barceloneta que, vestits amb samarretes grogues, han tornat a reivindicar la supressió dels pisos turístics al seu barri. Diuen que els equips d’inspecció que ha posat en marxa l’Ajuntament no estan tenint cap efecte sobre la situació al barri, perquè, de fet, encara no han fet tancar cap pis turístic.
Segons Manel Martínez, de la plataforma La Barceloneta no es ven, al barri hi ha més de 1.000 apartaments turístics, dels quals només 72 tenen la corresponent llicència d’activitat. Per tant, la majoria no paguen impostos i, segons denuncien aquests veïns, en temporada alta estarien defraudant uns nou milions d’euros al mes.
Els veïns de la Barceloneta es van començar a mobilitzar contra els pisos turístics a l’estiu, després d’alguns incidents amb turistes incívics al barri. Les primeres protestes eren diàries: es van repetir pràcticament cada nit durant una setmana, cada cop amb més afluència de gent.
El primer dissabte ja eren uns 1.500 els veïns de la Barceloneta que es manifestaven i van anunciar que les protestes es repetirien cada setmana. Set dies després, milers de veïns de diversos barris de Barcelona es van manifestar des de la Barceloneta fins a la plaça de Sant Jaume. El 13 de setembre, els veïns de la Barceloneta van fer una cadena humana al passeig de Joan de Borbó i el 19 van aprofitar el pregó de les Festes de la Mercè per tornar a dur la protesta a la plaça de Sant Jaume.