Fa un any que l’Hospital del Mar va engegar un programa de teràpia amb gossos a la unitat de cures intensives (UCI) amb l’objectiu de fer menys traumàtic l’ingrés dels pacients des del punt de vista psicològic i cognitiu. Aquest projecte innovador anava acompanyat d’un estudi per avaluar els beneficis de la teràpia del qual ja es coneixen uns primers resultats. “El que hem vist és una reducció significativa dels nivells d’ansietat percebuda pels pacients“, ha explicat a betevé Lucía Picazo, metgessa intensivista a l’UCI de l’Hospital del Mar.

Encara s’han de completar les conclusions de tot l’estudi, però des de l’Hospital del Mar expliquen que altres UCI ja els han contactat per demanar els protocols i implantar el programa a altres hospitals. Fins i tot han rebut peticions d’altres països com ara Portugal.  

Primers resultats molt satisfactoris

De fet, Picazo té molt clar que la teràpia amb gossos no trigarà a consolidar-se a les UCI. “Estic segura que altres unitats de cures intensives també la implantaran, perquè els beneficis percebuts fins ara són al·lucinants”, assegura. En aquest sentit afegeix que el canvi en els pacients abans i després del contacte amb els animals és més que evident. “Amb l’estudi volem avaluar les constants vitals abans i després del contacte amb els gossos i saber si l’ansietat percebuda pels malalts es redueix”. De moment, les enquestes realitzades a una trentena de pacients són molt satisfactòries.

En l’estudi també s’han recollit mostres de saliva abans i després del contacte amb els animals que encara s’han d’acabar d’analitzar. “Volem saber si metabòlits relacionats amb l’estrès ,com ara el cortisol, es redueixen. I si altres substàncies relacionades amb el benestar com és l’oxitocina o la melatonina s’incrementen després de les visites dels animals”.

Una teràpia innovadora a les UCI

La teràpia amb gossos forma part d’una sèrie d’iniciatives engegades per l’Hospital del Mar per “humanitzar les cures intensives”. “Hem fet jornades de portes obertes per a les famílies, també vam organitzar un programa de sortides al passeig Marítim o de realitat virtual”, explica Picazo. A partir d’aquí van decidir fer servir també els animals, com ja es fa en algunes especialitats de pediatria o geriatria.

Els animals que participen en el programa pertanyen a la Fundació Affinity. Es tracta de gossos terapèutics que estan desparasitats, immunitzats i també ensinistrats per acompanyar els malalts. Per incloure un pacient en aquesta teràpia, primer li han d’agradar els gossos i, a més, no pot ser al·lèrgic ni pot estar immunodeprimit. “Tampoc pot estar aïllat per bacteris multiresistents, perquè no volem que els gossos actuïn de vector per transmetre la malaltia a un altre pacient”, afegeix la doctora.   

20 minuts de visita per pacient cada setmana

Les protagonistes de les visites són la Lu i la Vida. Les dues gosses arriben a l’UCI amb la cuidadora. “Es posen a sobre el llit amb el malalt, i el pacient pot interactuar i acaronar-les“. En un primer moment els animals anaven els dimarts i dijous, però un cop finalitzades les proves de l’estudi es mantenen les visites tots els dimecres. S’hi estant uns 20 minuts per pacient, que pot estar també acompanyat per la família.

La doctora explica que molts d’aquests malalts tenen gossos a casa i troben a faltar la presència dels animals. “Hi ha pacients que un cop acaba la visita ja demanen per la següent“, afegeix la doctora.