Des que es va començar a implantar l'impost sobre les estades turístiques, el novembre de l'any passat, i fins al mes de juny, a Catalunya s'han recaptat 19 milions d'euros. A aquesta xifra s'hi han de sumar encara els ingressos de la temporada d'estiu, que ha batut rècord de turisme estranger. Tot i així, la xifra queda lluny dels 42 milions d'euros que s'han previst fer de calaix fins a finals d'any. El cas és que les previsions s'han anat rebaixant des de la implantació de la taxa turística, ja que en un inici el govern va estimar que la recaptació seria de 50 milions d'euros el primer any. Des d'Empresa i Ocupació han admès que el potencial de l'impost s'ha reduït perquè no es cobra a tots els creuers i només s'aplica als majors de 16 anys, en lloc de fer-ho a partir dels 12. El sector turístic ha rebutjat la taxa des d'un principi perquè consideren que el preu final de l'allotjament els fa menys competitius amb els establiments de la resta de l'estat. La Generalitat recorda que inverteix el 70% de l'impost en la promoció i la millora de productes turístics, mentre que el 30% restant se'l queden les administracions locals. Barcelona, però, s'emporta el 34 per cent.

De tots els diners que es recullen, el 34% es destinen a la ciutat de Barcelona, i el 66% els gestiona la Generalitat per invertir en la millora dels recursos turístics.

Tot i l’oposició del sector, el govern català va aprovar el reglament de la taxa turística el mes d’octubre de l’any passat, i va entrar en vigor el mateix 1 de novembre. Des de llavors, la paguen tots els usuaris d’establiments turístics majors de 16 anys, allotjats a Catalunya. La taxa és 0,25 cèntims més cara a la ciutat de Barcelona que a la resta del país i, per aquesta raó, el consistori s’emporta el 34% dels recursos que es recapten – els altres municipis catalans se n’enduen el 30%-.

Fins al mes de març de 2013, la ciutat va recaptar prop de dos milions d’euros que, segons va afirmar l’alcalde, Xavier Trias, es destinen a fomentar i promocionar el turisme a Barcelona i a millorar els espais on hi ha més afluència de visitants. A Barcelona, la taxa és de 2,25 € per client i nit en hotels de cinc estrelles, 0,9 euros per als de quatre i 0,45 cèntims per a la resta d’establiments.

La previsió inicial de la Generalitat era recaptar 50 milions d’euros, una xifra que no s’aconseguirà perquè, finalment, la taxa no afecta tots els creuers i el límit d’edat no és a partir dels 12 anys sinó dels 16. Segons la conselleria d’Empresa i Ocupació, s’obtindran al voltant de 42 milions d’euros fins a finals d’any.