El Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc cada vegada atreu més visitants. És per això que aquesta visita més aviat història i política se suma a la del cementiri de Poblenou i del mateix cementiri de Montjuïc, més culturals i artístiques. La nova ruta gratuïta, que es va iniciar al maig, ja s'ha realitzat en 18 ocasions i ha aplegat més de 600 persones. JORDI VALMAÑA, director de Cementiris de Barcelona "Aquí a Catalunya no hi ha aquesta experiència de visitar cementiris com a llocs de memòria això sí que es dona molt a Europa. D'alguna manera ho tenim més assumit, els barcelonins, que els cementiris es poden visitar no únicament per Tots Sants, sinó al llarg de l'any per descobrir la història de la ciutat." El Fossar de la Pedrera és l'espai memorial dedicat a les víctimes de la repressió i els bombardeigs franquistes i és on es troba la tomba del president Lluís Companys o l'homenatge a les víctimes de l'Holocaust. Amb l'èxit de les visites, des de Cementiris de Barcelona han decidit regular-les. A l'hivern aquest cementiri es podrà visitar un cop al mes, mentre que a l'estiu, les visites programades seran dues mensuals. Us ho ha explicat des del cementiri de Montjuïc, Marta Gómez.

Des del mes de maig s’han fet 18 rutes guiades en què hi han participat prop de 600 persones. El Fossar conté les despulles mortals de les víctimes de la repressió a la rereguarda i dels bombardejos. També hi ha bona part dels afusellats al Camp de la Bota entre el 1939 i 1952. Va ser inaugurat el 1985 com a conjunt arquitectònic d’interès històric, i conté, entre d’altres, la sepultura del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.

Aquesta visita complementa la Ruta dels Cementiris, que comprèn visites guiades als dos cementiris monumentals de la ciutat, el del Poblenou i el de Montjuïc. Les rutes es fan el primer diumenge de cada mes (el primer i el tercer al Poblenou, el segon i el quart a Montjuïc) i són gratuïtes.