Més de 400 sobres de sucre buits s’exposen a Sant Andreu. Tots són de bars, cafeteries o granges ubicades al districte andreuenc i que en Jaume Dagés ha recopilat des de fa més de 70 anys. A través d’aquestes bosses, aquest veí de Sant Andreu vol promoure que els visitants recordin històries o anècdotes allà viscudes. La mostra “Coneix el Districte9 a través dels sobres de sucre” es pot veure fins al 5 de maig a la seu de la Societat Cultural i Esportiva la Lira.  

Glucosbalaitonfília, l’art de col·leccionar els sobres de sucre 

En Jaume Dagés va començar a col·leccionar els sobres de sucre quan el seu germà gran els portava dels viatges que feia. Amb el pas dels anys calcula que en té 100.000. Alguns els ha obtingut a través d’intercanvi, altres l’hi regalen o, fins i tot, en compra.  

En Dagés va haver d’inventar-se un nom per anomenar aquesta col·lecció i el va trobar en un terme que ja existia: glucosbalaitonfília. “És grec, ‘glucos’ és sucre, ‘balaito’ és bossa i ‘filia’ és col·leccionisme”, explica en Jaume Dagés.  

El sobre vol ser una excusa per parlar i fer memòria del passat 

La col·lecció, segons Dagés, no pretén ser una guia gastronòmica dels locals, sinó un motiu perquè els visitants recordin els moments allà passats i d’aquesta manera es faci una història col·lectiva. “La història no ens la fan, la fem nosaltres”, conclou Dagés.  

Els sobres de sucre també són reflex de com ha anat canviant la ciutat. Així, per exemple, alguns són de carrers que han canviat el nom o d’edificis que ja no existeixen. En Jaume Dagés té classificats els sobres per poblacions i en el cas de Barcelona per districtes i carrers, tot i que l’Eixample el té dividit en dos. A banda dels sobres, en Dagés també fa recopilacions en llibres que li agradaria ensenyar als 73 barris de la ciutat.