hospital clinic verola mico
Foto d'arxiu de l'Hospital Clínic. Autor: Francisco Àvia

(EFE) El sistema sanitari espanyol “està ben preparat” per detectar i tractar casos de verola del mico, ha afirmat aquest divendres el coordinador de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de l’Hospital Clínic, José Luis Blanco. L’especialista ha explicat en una entrevista amb EFE que l’experiència de l’epidèmia del 2022 ha permès desenvolupar “un circuit molt ben organitzat” que, si s’arribés a presentar un cas sospitós de verola del mico, “permetria actuar en conseqüència”.

“La vacuna és útil”

“Hem après a tractar i identificar bé la verola del mico, s’han organitzat sistemes de control i tenim una vacunació important“, ha destacat Blanco, qui, de tota manera, ha dit que el sistema està en alerta.

L’infectòleg ha ratificat que la vacuna és útil per a la variant antiga i l’actual, i ha insistit en la necessitat que els grups de risc s’inoculin, ja que hi ha dosis disponibles.

Les vacunes hi són per alguna cosa, ens poden evitar problemes importants. Hi ha un sistema de vacunació molt ben organitzat, però desgraciadament no tothom es vacuna. Hem de seguir les recomanacions”
José Luis Blanco, coordinador de la Unitat d’ITS de l’Hospital Clínic

La verola del mico contagia per contacte

L’OMS ha declarat el brot actual a la República Democràtica del Congo, estès a països propers, com a emergència de salut pública internacional. La variant actual, en circulació creixent, pot contagiar-se fàcilment per contacte estret entre dos individus, sense que necessàriament sigui sexual, i està considerada més perillosa que la del 2022.

Blanco afirma que els símptomes són similars a l’anterior, entre els quals destaquen la febre, el mal de coll, malestar general i l’aparició de lesions cutànies en zones genitals i orals.

Primer cas europeu, a Suècia

Les autoritats sueques han informat aquest dijous, 15 d’agost, d’un cas a la regió d’Estocolm d’una persona que va estar a la zona d’Àfrica afectada pel brot, el primer cas fora d’aquest continent. La directora general en funcions de l’Agència de Salut Pública sueca, Olivia Wigzell, va explicar que l’infectat ja està en tractament i que no es considera que hagi augmentat el risc per a la població sueca.